Annexe / Searle x Waldron Architecture

© John Gollings

Architects: Searle x Waldron Architecture
Location: Ballarat,
Client: City of Ballarat, Art Gallery of Ballarat
Project Team: Nick Searle, Suzannah Waldron
Area: 131 sqm footprint / 187 sqm covered area
Completion: 2011
Cost: AUD$550,000
Photographs: John Gollings

© John Gollings

Annexe expands the Art Gallery of Ballarat function spaces, creating a new frontage to historic Camp Street and the adjoining plaza of Alfred Deakin Place. The project shifts across hybrid postures of public hall, verandah and bandstand, formally and programmatically recalling local typologies.

© John Gollings

The project transforms a simple ‘events marquee’ brief into a flexible response to site and program providing an enclosed multi-purpose space for talks, workshops, installations and gallery functions. Operable glazed panels open the facade for summer openings and transform the project into a bandstand for public performances toward the adjacent plaza.

© John Gollings

A modulated roof scape and painted timber linings recall roof forms of Ballarat’s 19th century back of house spaces where humble, timber lined, saw-toothed additions stand in contrast to the grand facades of the main streets. A singular augmented horizontal plane running inside to out, the roof defines the space while emphasising framed views across the condensed volume between ceiling and plinth.

© John Gollings

The facade opens for outdoor public events, de-materialising the glazed perimeter reorientates the interior to the urban context, with the outer corner cantilevering from two circular columns. Triangular awnings signal the new insertion from the distant end of Police Lane and form interstitial verandahs; stepped seating forms a stage and allows casual occupation of the plaza.

© John Gollings

Interiors are purposefully sculptural, casting the volume upward into four peaks above the plinth. Skylights combine perpendicular and inclined edges at varying orientation and scale, channelling in diffused natural light. A striated pattern of timber boards shifts from solid to open at the extreme awning edges. This ceiling surface extends across the vertical face of the storage wall, accommodating operable glazed panels and services. An opening in the wall aligns with the skylights and frames a long bench seat, revealing the historic brickwork of the main gallery.

© John Gollings

Acoustics are tailored predominantly for speech. Varied gaps between timber boards modulate sound with acoustic insulation behind. Lighting is integrated into the linear ceiling design with fluorescent slot lights and exhibition lighting tracks recessed. An open weave curtain fully encloses the envelope to diffuse southern glare. It features a horizontal viewing strip retracing historic sightlines across the 19th century city and Goldfields.

© John Gollings

Ballarat became an instant tent city in the 1850′s after the discovery of gold. This project faces historic Camp Street, where government troopers established a camp on top of the escarpment to keep surveillance over the goldfields and miner’s tent city below. It was from this location that the troopers rode out to quash the Eureka Rebellion of 1854. The Art Gallery of Ballarat, founded in 1884, is the oldest regional art gallery in Australia. This addition opens to embrace and re-engage with the historic views of the 1850s Ballarat goldfields, with full height glazing folding away to present a sight-line across the city largely forgotten.

Designed along a long life loose fit ethos, a refined palette of powder-coated steel, painted timber, butynol membrane and bluestone paving were chosen for durability and ease of maintenance. The envelope employs perimeter seals, shade screens, double glazing, a passively ventilated roof cavity, as well as energy efficient lighting, programmatic versatility and the potential to naturally ventilate seasonal functions.

© John Gollings

The Annexe is designed to be structurally independent of the existing heritage listed gallery and rest on the concrete retaining wall of the existing archival space immediately below. Steel was chosen for its lightweight versatility, rapid assembly and ability to be accurately tailored to the existing conditions. Two visible circular columns do the bulk of the lifting, supporting a cluster of beams at these two points, bearing the roof and awning.

axonometric

Since completion this adaptable venue has hosted a multitude of functions from exhibitions, community workshops and fashion parades to local government meetings. The Annexe provides Ballarat with a ‘statement’ civic addition and public event space.

View this project in Google Maps

* Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address.
Cite: "Annexe / Searle x Waldron Architecture" 05 Jun 2012. ArchDaily. Accessed 31 Aug 2014. <http://www.archdaily.com/?p=240703>

0 comments

Share your thoughts