Cunz Hall / JBAD

© Brad Feinknopf

Architects: JBAD – Jonathan Barnes Architecture and Design
Location: , , USA
Completion: 2011
Area: 66,000 sqm
Consultants: SMBH (structural), CDM (MEP), MSI-KKG (landscape),
Lawhon (environmental)
Photographs: Brad Feinknopf

© Brad Feinknopf

Cunz Hall, a four story, 60’s era, Brutalist Style structure on the campus of The Ohio State University, has been extensively renovated as the new home of the College of Public Health, with offices, classrooms and bioscience laboratories. This is a LEED-registered project. The renovations retained the concrete structure and much of the signature Brutalist precast concrete panel exteriors while improving upon a number of deficiencies, including:

- The lack of interior day-lighting
- Confusing interior circulation
- Limited contextual relationship (yes, a hallmark of Brutalism)
- The lack of clarity of the building’s entries that were located on four identical facades
- Aesthetic limitations of this particular example of Brutalist architecture

© Brad Feinknopf

The singular move of creating a new north-south orientation led to the resolution of these deficiencies. Precast panels at the north façade were replaced with a new glass curtain wall and glass canopy above the new north entry. On the south façade, a forty foot deep slot was carved into the building above the second floor, with a skylight above the south entry and an atrium just behind the slot connecting the second and third floors.

© Brad Feinknopf

The support of the floor slab edge at the slot was achieved through the use of carbon fiber straps (top face) and rods (bottom face) to avoid steel beams and diminished head height. The new glazing, the slot and atrium all bring a flood of daylight into the building. A new north-south lobby at each floor connects the north and south entries through the building, providing a clear internal orientation and new exterior views to the campus. New full-height glass stair towers at each entry clearly establish the new points of access.

1st floor plan

The south serving as the main access for college faculty, staff and students entering from the medical campus and the north serving main campus students accessing the first floor classrooms. The south stair concrete shear wall replaces the interior shear wall removed to accommodate the new elevators. The extensive use of glass in the alterations and additions creates a clear distinction between old and new, reinforcing the integrity of the original Brutalist architecture while creating a new and current image for the building and its occupants.

The interiors feature perimeter both open offices suites and enclosed offices using demountable partitions with glass panels that bring daylight into the corridors and other interior spaces. New windows in the original precast concrete exterior panels are rear-mounted with their daylight openings extending the full dimensions of the precast openings, admitting maximum daylight.

site plan

Other examples of the project’s sustainable, LEED design and construction are found in the all new advanced HVAC systems and controls, the extensive (95%) recycling of nearly all of the demolition and construction materials, the green roof adjacent to the second floor atrium and the new rain garden located in the south entry court. The anticipated LEED Gold certification will be the first such certification and the first LEED renovation project for the university.

View this project in Google Maps

* Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address.
Cite: "Cunz Hall / JBAD" 30 May 2012. ArchDaily. Accessed 16 Apr 2014. <http://www.archdaily.com/?p=239057>

0 comments

Share your thoughts