We’ve built you a better ArchDaily. Learn more and let us know what you think. Send us your feedback »

La Peña House / R-Zero

  • Architects: R-Zero
  • Location: Valle de Bravo, State of Mexico, Mexico
  • Architects: R-Zero
  • Design Team: Edgar Velasco Casillas, Alejandro Zarate de la Torre, Pablo Serrano (Serrano Monjaraz), Gilberto Muñoz Rodriguez + Jesus Gonzalez Mendez, Isaac Guzman Ramirez
  • Interior Design: Isabel Maldonado
  • Structure: Giron Megaproyectos S.A. de C.V. Ing. Humberto Giron
  • Engineering: Integra S.A. de C.V.
  • Administration And Construction: Acunsa Arquitectos, Jorge Torrentera
  • Area: 943.0 sqm
  • Photographs: Jaime Navarro

© Jaime Navarro © Jaime Navarro © Jaime Navarro © Jaime Navarro

From the architect. Sited in Valle de Bravo on a property of 1117 square meters, this house is a project at the bottom of the cliff that highlights and frames the beautiful great lake views from within. Due to the irregular ground where it is located, it has been solved in three levels to also blend into the landscape. This creative solution, allows the house to comply with the clients request of versatility and functionality to adapt itself to their needs as well as the visitors.

© Jaime Navarro
© Jaime Navarro

The terrains orientation and location inland on a small peninsula of the Valle de Bravo´s dam, provides the house with a micro-climate of its own created through the construction of large windows, concrete walls and stone. These carefully chosen materials maintain the heat during the night and preserve a cool environment during the day.

© Jaime Navarro
© Jaime Navarro

The architectural volumetric configuration of the façade that faces the lake and the integration of the terraces, provides a visual extension of each and every area inside. This captures a unique inside view of the exterior from each one of these areas.

© Jaime Navarro
© Jaime Navarro

The concrete slab that tops this amazing structure has been covered with natural wood to enhance the inside of the house and has been covered with a stone finish on the exterior face that unfolds as a piece origami that camouflages this house into the mountains.

© Jaime Navarro
© Jaime Navarro

All the public areas as well as the circulations have been designed to be monochromatic, where the raw concrete walls, the granite and the recycled wood emphasize the light that comes through these walls, creating a natural game of shadows and light.

© Jaime Navarro
© Jaime Navarro
Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address. Cite:"La Peña House / R-Zero" 24 May 2012. ArchDaily. Accesed . <http://www.archdaily.com/236826/la-pena-house-r-zero/>