Cocoon House / Planning Korea

Courtesy of

Inspired by the volcanic topography of island and the cocoon of a living organism, Seoul-based architectural practice, Planning Korea, completed their design for the Cocoon House, which is complemented with their amazing rendering techniques which is evident in their gallery of images. The cocoon, located at the center of the house, provides a space made by nature that protects and develops inner living things from outside. The first phase of the construction will be started in September 2012 and will be completed in 2015. More images and architects’ description after the break.

Courtesy of Planning Korea

Their cocoon design creates a space like an art piece by translating the round shape of cocoon as an eco-structure design. This seaside condominium provides a self-sustaining creative business resort located in UNESCO Heritage Jeju Island. The circular windows of the cocoon can be opened and closed depending on the indoor and outdoor temperature and humidity, so it seems like a live cocoon.

Courtesy of Planning Korea

By blurring the lines between floor, wall and ceiling, it allows a mystic and inspirational space with new perspective and can be used for muti-purpose such as private gallery, library, and party space. The volcanic island Jeju where this house will be located has a unique forest called ‘Gotjawal’ with mild temperature and high humidity throughout the year that enables coexistence of diverse living things.By applying these characteristics of the forest, we plan to use environment-friendly interior and exterior finishing materials made from Jeju to make a healthy and pure house dealing with the four distinctive seasons

Courtesy of Planning Korea

In addition, an open air pocket pool enables swimming with the feeling of enjoying the nature of Jeju island. The house is a high-end condominium located in ‘Gotjawal Village’, the first phase of the ‘Jeju Airest City’. ‘Jeju Airest City’ is the biggest integrated resort development in the history of Jeju island comprising various resort facilities including shopping mall, casino, hotel, medical center, and new concept of condominiums under the concept of a ‘Creative Business Leisure City’.

Courtesy of Planning Korea

This is not a conventional resort for relaxation, but a self-sustaining resort that caters for both residential and business aspects. There are three different floor heights on the ground floor. The cocoon zone at the center with the tallest floor height has a courtyard that divides round shape kitchen and living room for gallery. The conference zone on the right complements living room function and a room on the left was created using landing space.

Courtesy of Planning Korea

The master bedroom on the right gives privacy by disconnecting it from other rooms. Small atelier was created on the left using difference of floor level between 1st and 2nd floor. There is a small library that connects to the family room on 3rd floor. By combining with roof garden and pocket pool, the family room can be extended.

Architect: Planning Korea
Location: Jeju, Korea
Client: Berjaya Jeju Resort Limited
Area: 308 sqm
Completion: 2015

Cite: Furuto, Alison. "Cocoon House / Planning Korea" 01 May 2012. ArchDaily. Accessed 30 Oct 2014. <http://www.archdaily.com/?p=230509>