Leisure Center / Jean-Paul Viguier et Associés

© Renaud Chaignet

Architects: Jean-Paul Viguier et Associés
Location: ,
Developer: SEM Lyon Confluence
Contractor: Unibail
Photographs: Renaud Chaignet, Renaud Araud

© Renaud Araud

‘The Commercial and Leisure Centre aims to be a landmark building for the new district of Lyon; the sign of a new era. The mixed-use development with its architectural roof and pavilions responds to this ambition. The design for the new centre was based on open, largely exterior pavilions with elevated terraces which stand out in the city and create a large naturally lit space’

© Renaud Chaignet

Jean-Paul Viguier conceived the project with a brief that extends beyond the ‘classic’ commercial centre in order to create a focal point for the city, up till now absent from this area of Lyon. Located on the edge of a basin linked to the river Saone, the building is immediately noticeable by its transparent roof, made up of cushions of air in ETFE polymer, which unify the site and create a recognisable feature for the project. The four levels of the building are juxtaposed together under this light-weight cover.

© Renaud Chaignet

The impressive multiplex on the East façade overlooks the Cours Charlemagne and indicates the main entrance to the commercial centre. An ultra-slim transparent cover (a semi crystalline polymer which allows natural daylight to enter) offers transparency during the day and omits colourful waves of light at night.

The incorporation of the existing railway line and the addition of a new landscaped basin linking the river Soane to the project, emphasises the complexity and poetry of the project.

Novotel Next
The Lyon Confluence Novotel Hotel fits into the overall development of the Commercial and Leisure Centre, situated in the heart of the ‘Lyon Confluence’ urban development. The floating volume of the hotel is organised on an L-shaped plan, integrated with the rest of the project, where each activity is clearly distinguished.

© Renaud Chaignet

The multiplex is located on the main East façade along the Cours Charlemagne and signals the development to the city. It takes up the first two bays of the Leisure and Commercial Centre and is ‘superimposed’ on the commercial spaces.

There are 14 screens with a total of 3480 seats. The entrance is situated on level 2. The hall, on level 2, is largely glazed and overlooks the shopping mall and the Cours Charlemagne.

View this project in Google Maps

* Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address.
Cite: "Leisure Center / Jean-Paul Viguier et Associés" 17 Apr 2012. ArchDaily. Accessed 21 Dec 2014. <http://www.archdaily.com/?p=226925>
  • Xavladale

    Projet écologiquement irresponsable en déphasage total avec les réglementations thermiques en vigueur: des convecteurs rayonnants chauffent l’air extérieur pour le “confort” des visiteurs. Halluciant! Allez vous rendre compte par vous-même…ou pas.