ArchDaily | Broadcasting Architecture Worldwidethe world's most visited architecture website
i

Sign up now and start saving and organizing your favorite architecture projects and photos

i

Find the most inspiring products for your projects in our Product Catalog.

i

Get the ArchDaily Chrome Extension and be inspired with every new tab. Install here »

h

Nominate now the Building of the Year 2017 »

All
Projects
Products
Events
Competitions
  1. ArchDaily
  2. Projects
  3. Houses
  4. India
  5. Studio Mumbai
  6. Copper House II / Studio Mumbai

Copper House II / Studio Mumbai

  • 01:00 - 16 April, 2012
Copper House II / Studio Mumbai
Copper House II / Studio Mumbai, Courtesy of  studio mumbai
Courtesy of studio mumbai

Courtesy of  studio mumbai Courtesy of  studio mumbai Courtesy of  studio mumbai Courtesy of  studio mumbai +50

  • Architects

  • Location

    Chondi, Maharashtra, India
  • Architects

    Studio Mumbai
  • Principal Architect

    Bijoy Jain
  • Project Team

    Jeevaram Suthar, Punamchand Suthar, Pandurang Malekar
  • Structural Engineer

    Dwijen Bhatt
  • Photographs

    Courtesy of studio mumbai

From the architect. The hortus conclusus unites within itself a marvellous assemblage of disparate aspects. It seeks to understand the landscape it denies, explain the world it excludes, bring in the nature it fears and summarise all this in an architectural composition.

Courtesy of  studio mumbai
Courtesy of studio mumbai

The Enclosed Garden, Rob Aben, Saskia de Wit

The severe flood of Mumbai and its hinterland in 2005 had marked its high-water mark on a pump-house that was extant to the site. Aftet using it to register the datum for the house, pile foundations were put in and a slab was cast two feet above the high-water line. The central fill came from the excavation for the well, and around a court, the house grew.

Courtesy of  studio mumbai
Courtesy of studio mumbai

The language and logic of the building are located in three primary architectural moves. The first is the creation of two distinct blocks, varying in width by a foot, separated by the stone-paved courtyard on the ground, and united by the cupric roof plane at the upper level. The two blocks function as discrete personal spaces on the upper level, one is a singular space of bedroom and bath, the other has an additional study.

At the ground level, an indoor family room becomes an adjunct to the main living space which does not have the containment that the other more private spaces exhibit. This main space functions literally as the deck of the house, overlooking the landscape and the courtyard, creating a simultaneity of vistas, each of a different scale and access. The copper-covered private spaces at the upper level are positioned in mutual tension, with the guarantee of simultaneous intimacy and isolation, so essential to the domestic interior.

Courtesy of  studio mumbai
Courtesy of studio mumbai

This spatial strategy also allows for varying levels of communication, visual and otherwise, between the upper and lower spaces of the house. In Kerala, further south from Mumbai along the west coast of the Indian peninsula (as in many other regions), the courtyard was the center of the traditional house.

The central room formed by the courtyard flanked by pillars was called the naalukettu. But the entire structure, comprising the central hall and the four wings around was also commonly referred to as the naalukettu. This reference to the courtyard as the house itself, holds a clue to the development of the design for this house, as it evolved from being an embracing structure, to one which opened out.

Courtesy of  studio mumbai
Courtesy of studio mumbai

The second definitive move is the layering of light through a series of material gestures, each one tuned to the direction that light takes and the need for changing degrees of privacy. This is articulated with screening devices made of fine netting framed in traditionally crafted wood, fluted glass which diffuses the light and greenery and hints at the absent city, and sliding and folding wooden windows, all of which allow for degrees of seclusion.

The walls are finished in a celadon-coloured traditional plaster, smooth like human skin, and crackled like the ancient Chinese glaze, giving the transitory appearance of a fragmented ceramic container, rectilinear and encased with a lid of weathered copper. The continuous copper roof plane forms a secondary datum for the house, becoming a surface of potential occupation and cover.

The last is the inclusion of the element of water, whether in the form of the monsoon rain which is relentless in its action on material and mood, or in the form of the well, the stream and the pool beyond the house. The seasonal ‘anxiety’ of the ground is addressed in the manner in which the paving is worked out within the courtyard in a continuous linear fashion and in a loose ring around the house, with undulations registering the flow of rainwater as it reaches for the nearest point of exit.

The entrance portal of the building is a non-place. Sitting beneath the first upper copper-wrapped container, it becomes a space of pause. In this house, with its hortus conclusus acting both as container and sieve, the exploration of the rites of retreat, passage and exclusion are tested again. The final gesture was housing the massive rock which came as a gift from the owner’s mother, leaving it for time to take over, as time inevitably will.

Cite: "Copper House II / Studio Mumbai" 16 Apr 2012. ArchDaily. Accessed . <http://www.archdaily.com/225365/copper-house-ii-studio-mumbai/>
Read comments

19 Comments

hiroko a.k.a. SARAH · August 17, 2012

????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????Copper House ?? http://t.co/2XUvt2sq

Nobyas M H · August 17, 2012

????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????Copper House ?? http://t.co/2XUvt2sq

Makoto Suzuki · August 17, 2012

????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????Copper House ?? http://t.co/2XUvt2sq

????????????? ??60?? · August 17, 2012

????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????Copper House ?? http://t.co/2XUvt2sq

Centurión Bertorello · April 18, 2012

Copper House II / Studio Mumbai http://t.co/vdf6Puwe via @archdaily

Francesco Piffari · April 18, 2012

Very nice "inner court" house...reuse and rethink of old building typology - Copper House II / Studio Mumbai http://t.co/d9dXgHnr

???? · April 18, 2012

Copper House II / Studio Mumbai | ArchDaily http://t.co/LAF56qBu @archdaily????

Elena Arguirova · April 17, 2012

Copper House II / Studio Mumbai | ArchDaily http://t.co/BaVQD8ez via @archdaily

Dennis Moss Jnr · April 17, 2012

i love the fact that your "ground floor plan" and "first floor plan" trees are different. nice touch. absolutely stunning house by the way. keep up the good work!

heath west · April 17, 2012

Copper House II by Studio Mumbai http://t.co/TfyGkYet

ArchitectureDemarest · April 17, 2012

RT @EHomes_Merida: Copper House II / Studio Mumbai http://t.co/dzlvqYXw #architecture

RORY · April 17, 2012

Copper House II / Studio Mumbai | ArchDaily http://t.co/P0zLwcOu WOW

Centor4 · April 17, 2012

Copper House II / Studio Mumbai | ArchDaily http://t.co/TUSi1c3h via @archdaily

Michael Herman · April 17, 2012

RT @ArchDaily: Copper House II / Studio Mumbai http://t.co/6V08SOMG #architecture

Fred · April 17, 2012

@addigtz Copper House II / Studio Mumbai http://t.co/vzMqqE5D

Aleisa Mondolfi · April 17, 2012

Hermosa casa en La India. Cooper House II. Chondi, Maharashtra, India. Studio Mumbai arquitectura. http://t.co/rshEIdcU

Konrad Hamala · April 17, 2012

Copper House II / Studio Mumbai http://t.co/VsYGCxsR #architecture

Emmerson Knight · April 17, 2012

Beautiful copper and timber house in India - blurred thresholds between outdoor and indoor space. @ArchDaily http://t.co/GYiJVP5u

aardvark · April 16, 2012

Why/how is Finnish architecture 30's design
relevant to India?

jeb · April 16, 2012 06:19 PM

Why/how is this comment relevant to this project?

···

Comments are closed

Read comments
Courtesy of  studio mumbai

铜屋 II / Studio Mumbai