Day Care Center / LÜPS

© ATELIER

Architects: ATELIER LÜPS – Mauritz + W-E. Lüps
Location: , Germany
Collaborators: Claudia Peter, Martina Machova
Construction Management: Silke Neugebauer, CLMap GmbH
Structure: Planungsgesellschaft Dittrich MBH
HVACR: GFI mbH
Elecrical engineering: IBM-TGA GmbH
Contractor: Mickan mbH&Co.KG
Photographs: ATELIER LÜPS

  

© ATELIER LÜPS

architecture
Day care center for 225 children, Munich
In the Munich district Trudering a collaboration facility with 3
Kindergarten, four day nursery and four school groups for about 225
children was built in conjunction with a caretaker´s flat.
Environment
From the urban point of view the new building is situated in a parent but clearly delimited area of educational institutions at the Feldbergstraße: elementary school, middle school, sports facilities, a former kindergarten – a greened, rectangular campus facility. Present in the public space the new building occupies the corner lot of the campus, spans it, closes the campus.

© ATELIER LÜPS

Building as a protective body
The street scape of Feldbergstraße is busy in itself, anonymously (sub)urban, car-related, populated with strangers on the move from A to B.
The inner outdoor space has green as far as the eye can see, playing fields, trees, open doors, large windows to the here exclusively arranged group-rooms, nature sounds, birds chirping.
Thus, the two outer building walls, which combine a rising corner, are strong and thick, from earthy-sandy materiality. The kinks encourage their organic and steadfastness.
Atmospherically as also functionally it forms a protective body like a buffer for the rear that gathers all adjoining rooms.
Having passed two gates to enter, you proceed to the Kindergarden-wing/school-group-wing and will meet again in the internal common hall overlooking the garden.

© ATELIER LÜPS

Conscious perception of colors
Light colors
Buildings for children – as colorful and diverse as possible – is a general answer, which is often found. However, this poses the architectural, atmospheric and pedagogical question of sensory overload.
Here is our respond: All walls and ceiling are white uniform – like a blank canvas that can be played. The rhythmically situated play niches on the corridor can be “painted” with colored light in the rhythm of the morning twilight and night, which means that they are not as permanent in the viewing habits. With two combined LED strips of red, green, blue or amber an individual color is additively mixed on the white wall – the mixture is visible as a gradient.

© ATELIER LÜPS

These colors are „bleeding“ discontinuously into the white corridor, like a string of pearls, to create individual color spaces. Viewed from the street, they illuminate only the bigger niche windows and leave the inside assignment also witnessed by outsiders.
Stained glass colors
All group room doors to the corridor as well as to the terraces / balconies are featured with rectangular stained-glass-cut-outs in children’s height in the natural shades of ultramarine, water-blue, melon-yellow and raspberry-red.
The need for safety to see who or what is behind the closed doors is combined with the quality of personal assignment and orientation, like the bee-house color principle: “This is my color, that is where I belong to.”

© ATELIER LÜPS

View this project in Google Maps

* Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address.
Cite: "Day Care Center / LÜPS" 10 Apr 2012. ArchDaily. Accessed 31 Jul 2014. <http://www.archdaily.com/?p=224661>

0 comments

Share your thoughts