3×9 House / a21 studio

© Hiroyuki Oki

Architects: a21 studio – Hiệp Hòa Nguyễn, Nhơn Quí Nguyễn
Location: Ho Chi Minh,
Project Area: 27 sqm
Completed: 2012
Photographs: Hiroyuki Oki

   

© Hiroyuki Oki

Even in Ho Chi Minh, a chaotic and highly density city, a 3 m wide and 9 m deep plot in a narrow street is still considered as a thorny problem for renovating an old house to a more comfortable and functional space. The house is designed for a middle age woman and her friend, who are inspired by music and beauty of nature.

© Hiroyuki Oki

The modesty and cleanliness are the first impressions of the house look. Horizontal louvers embellished with some flowers give distinction but not strange to its exterior in compare with neighbours. The ground floor seems to be larger and tidier because of the combination of living room, dinner, and kitchen without any partitions to define the spaces. The familiar materials such as bricks and steels are used flexibly to add raw feeling to these man-made spaces.

© Hiroyuki Oki

Moreover, nature is delivered into the house by the introduction of a tree right at the entrance. This tree, as a living body, not only softens rough sides of the design but also connect the ground space to the upper space. The second floor with the same language is the space where bedroom and toilet are located, emphasize the rich of daylight due to its openness to the sky.

axonometric

The connection between bedroom and toilet is collection of sparse wooden pieces, which cause flows of light, wind, rain and even human intentions among the house. This is also the place where the tree meets its need for sunlight. Thus, it can be said that nature is skilfully to any corners of the house by creating “connecting space” which bridges and adjusts the difference domains and places, from outside to the ground floor and the second floor before being back to outside through the roof opening up to the sky.

Cite: "3×9 House / a21 studio" 06 Apr 2012. ArchDaily. Accessed 01 Sep 2014. <http://www.archdaily.com/?p=223340>

26 comments

  1. Thumb up Thumb down 0

    kết cấu thép ống và gỗ với khí hậu VN sẽ phát sinh những vấn đề như nhanh chóng bị rỉ sắt, gỗ bạc màu và biến dạng. Nếu dùng vật liệu là thép không rỉ và gỗ tự nhiên loại tốt chống dc nước sẽ đẩy giá thành lên cao hơn so với vật liệu thông thường và không còn đúng ý nghĩa của kiến trúc bền vững , không biết các bạn ở sutyo A21 giải quyết vấn đề này thực sự ntn?

  2. Thumb up Thumb down 0

    Nice house. Bright and very clean. Although it’s a little small, it’s alsolutely one of a kind.

  3. Thumb up Thumb down +2

    Công trình rất đáng yêu và đẹp. Trong quá trình hành nghề chắc chắn các bạn a21 sẽ làm mỗi ngày một tốt hơn. Mình tin và hy vọng như vậy

  4. Thumb up Thumb down +2

    We have a saying in VietNamese for the guy “Dam ha Khanh ” :Đã ngu còn cố tỏ ra nguy hiểm :))

  5. Thumb up Thumb down 0

    Beautiful… even though its in the heart of an urban environment it doesn’t feel that way when you look through the images.
    Well done!!!

  6. Thumb up Thumb down +2

    Cứ tập trung làm công trình tốt,mọi người sẽ nhìn thấy điều đó. Nếu có điều gì đó chưa tốt, chắc chắn vẫn còn điều gì đó tốt để học trong từng công trình, nếu chúng ta quá phán xét, chúng ta sẽ mất đi cơ hội học hỏi từ những công trình, những cộng sự.

  7. Thumb up Thumb down 0

    i will “dancing” some detaill hehe, but can you show some dtail of roof ?, it can open for wind and close when very hot ?

  8. Thumb up Thumb down 0

    For such a small house, the idea for the stairs was very important and the architects did this job very well. I don’t find them fixed and occupying the space inside. I love the brightness and warm color of this house, too. Having a cup of tea in the living room must be very nice!

  9. Thumb up Thumb down 0

    công trình nhỏ và đẹp.Kiến trúc sư giải quyết rất thông minh để thiên nhiên tràn ngập khắp không gian.Ý tưởng rất hay!

  10. Thumb up Thumb down 0

    very nice place! wish that I can meet the architect and the mistress just one time! They made this beautiful place!

  11. Thumb up Thumb down 0

    theo mình,cực đoan hơn,wc nên giải quyết thông thoáng trên mái,bỏ cửa sổ và hàng lam gỗ phía trước.Mặt tiền chỉ là mảng tường sơn trắng.

Share your thoughts