Townhouse in Horgen / Moos Giuliani Herrmann Architekten

© Beat Bühler

Architect: Moos Giuliani Hermann Architekten
Location: Horgen,
Completion: 2011 
Built Area: 260 sqm 
Photographs: Beat Bühler

Stunning views of the lake Zurich are characteristic for the four-story one family house situated in the small town of Horgen near Zurich. Restrictive building regulations and the small property require a special adaption of the external shape.

The precisely planned facade has been created out of white . A split-level construction enables multifaceted views inside the internal sculptural space. Varying ceiling heights allow the inhabitant a diversity of options.

3d section

The accurate and careful choice of materials creates a natural comfort. The warm oak wood and the exclusive linen wallpaper harmonize with the gray cement concrete ceilings and polished concrete floors. the inside window frames are made of white oiled oak. the outer aluminum window frames were processed with a unique anodizing. all sink and wall coverings in the shower and the bathroom were covered with genuine travertine.

© Beat Bühler

The comprehensive program space (studio, two bedrooms, master bedroom, dressing room, dining room, kitchen, living room with fireplace, roof terrace, showers, bathroom, double garage with driveway, patio and air-conditioned wine cellar) allows a comfortable living.

© Beat Bühler

All technical installations (electrical wiring, ventilation pipes, floor heating, water and sewage pipes) are inserted into the concrete ceiling. In all bathrooms there is a laundry chute that transported the dirty laundry to the washing machine directly.According to the latest ecological and economic studies the building is Minergie ®-certified and extremely energy-efficient. Geothermal energy affords a heating function in winter as well as a cooling one in summer.

elevation

The 260 m2 living space generates a large volume of building 1,200 m3. The building was completed in august 2011.

Cite: "Townhouse in Horgen / Moos Giuliani Herrmann Architekten" 06 Apr 2012. ArchDaily. Accessed 02 Oct 2014. <http://www.archdaily.com/?p=223214>
  • Dan

    Another example of a lot of money wasted by somebody with no taste and some rather unthoughtful architects: the spatial potential of split-levels and different ceiling heights is not even remotely used (loos would be so bored)- the proportions seem rather unmastered – i really don’t see what’s “precisely planned” in the facade – and i’m pretty sure that the acoustics of the rooms are terrible (but maybe the family is a collector of carpets and heavy furniture, then it might work…)

    i really think archdaily should start to choose more carefully which projects they are showing; this house is actually even one of the best recent posts (don’t get me started on the ice-rink just below…), but i’d still propose a better quality-control – it could have just such a positive impact for spreading good architecture in the world…

    • jake46

      Pretentious much? My god man, do you really think that architecture is always groundbreaking? I think this is a positive project that, while may not blow minds, has a humility to the practice and understands what the occupant is likely after. You need a more positive outlook on our profession.

  • Pingback: Дом у озера в Швейцарии 2 | Блог "Частная архитектура"