Renovation for a Two Storey House / Studio GGA

© Fran Parente

Architects: Studio GGA
Location: Jardim América district, São Paulo, Brazil
Completion: 2012
Total Area: 145 sqm
Project Designers: Gianpaolo Granato, Pedro Domingues Silva, Leandro Gushiken, Edson Maruyama e Marcela Arone.
Photographs: Fran Parente

© Fran Parente

was hired in July 2011 to develop a refurbishment project for a 140sqm house located in a charming row house neighbor- hood of the Jardins district, in . The house, built in the 1930s, was disfigured by reforms made during the 1980s and 90s. The proposal was to recover the proportions of the facade, to expand the ground floor, unifying dining area, kitchen and living room and to create a larger, more contemplative, outside area with a small outhouse in the back divided between a playing room, for the client’s daughters, a laundry and a restroom.

© Fran Parente

On the upper floor a dressing room was built giving access through a small mixed structure (concrete and steel) footbridge to a private recreation area with a wooden hot tub. Seven months passed, between project and construction, until the client moved in. Studio GGA combined high-end/low-end materials to achieve a creative result that meets the lifestyle of the client.

A new window was drawn to restore the original proportions of the facade, the wiring is conducted through electrical conduits that rest visible in the walls and ceilings and, with the removal of the internal walls of the ground floor, three steel beams and one steel column were placed to ensure the structural support of the house.

© Fran Parente

The floor and external coating and decking are of pine wood. The kitchen, dining and living room cabinets are all aligned on the same wall. The sofa was designed exclusively for this project. Knowing the client’s passion for cooking, a 5m long kitchen countertop made of Corian was designed including cooktop, oven, a large sink and a table for six people. Still on the ground floor, two large pivoting doors with wooden frame and large glasses open to a small courtyard.

axonometric

The original staircase was preserved, only the handrail was covered with a white wood- en box that holds a 162 bottle wine cellar and a storage space for luggage. On the upper floor there are two bedrooms and a bathroom, an interesting detail is that while scraping the wall of one of the rooms a fresco, probably from when the house was built, was found in good condition and a piece of it was preserved.

View this project in Google Maps

* Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address.
Cite: "Renovation for a Two Storey House / Studio GGA" 05 Apr 2012. ArchDaily. Accessed 23 Aug 2014. <http://www.archdaily.com/?p=222981>

3 comments

  1. Thumb up Thumb down +1

    Hello, Neat post. There is a problem with your web site in web explorer, could test this? IE still is the market leader and a huge element of people will omit your wonderful writing because of this problem.

  2. Thumb up Thumb down 0

    Wanted to drop a comment and let you know your Feed isnt working today. I tried adding it to my Google reader account but got absolutely nothing.

Share your thoughts