City Hall Harelbeke / Dehullu Architects

© Tim Van de Velde

Architect: Dehullu Architects
Location: Harelbeke,
Structural Engineer: & Lieven Vangeluwe
Engineer HVAC & Electricity: Studiebureau Clauwaert
Construction Year: 2010 – 2011
Surface : +- 1,000 sqm
Photographs: Tim Van de Velde

   

© Tim Van de Velde

The works that have been conducted are part of a masterplan that was developped in 2007. Due to the growing needs of the city services, the Town Hall was looking for an extension of their site. In order to anticipate these growing needs a masterplan was developped. In this plan the historic site of a 19th century flax-factory was incorporated in the new site of the Town Hall.

© Tim Van de Velde

Redevelopping the new site, a new entrance building was designed, centrally located between two existing historically valuable buildings. The new entrance building links it’s adjacent buildings. None of the floors of these neighbouring buildings were corresponding. The challenge was to make all of the floors accessible for wheelchair users. Therefore the location of elevators and staircases was very carefully thought of.

© Tim Van de Velde

Since it’s central location in the city, the new entrance building was designed to be a contemporary ‘landmark’ on the main road of Harelbeke. Therefore the cladding of the facade and the roof was executed in a dirt repelling white material. The material is a mineral substance of the brand Corian. It is the first time in Belgium that this material is used as exterior cladding.

© Tim Van de Velde

Furthermore, part of the historical flax-factory was renovated. The walls and roof of this part were carefully preserved and restored according to the recommendations of the institute of cultural heritage. On the inside of this historical part, the pattern of the tiled floors refer to a weaving technique, to make the link with the history of this building.

detail

Sustainability was an important aspect in the building process. No cooling was installed in this office building. Due to the high degree of isolation, the use of windowblinds and the white colour of the cladding, overheating of the building can be avoided for the Belgian mild summer climate.

elevation

In a next phase the central spot in the site will be transformed into an atrium, in order to centralise all of the city services so the current and future needs of the civilians can easily be satisfied.

View this project in Google Maps

* Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address.
Cite: "City Hall Harelbeke / Dehullu Architects" 30 Mar 2012. ArchDaily. Accessed 24 Apr 2014. <http://www.archdaily.com/?p=221336>

4 comments

  1. Thumb up Thumb down -4

    Hidden due to low comment rating. Click here to see.

Share your thoughts