New Buildings of the “Klinikum 2015” Plan for Karlsruhe Medical Centre / gmp Architekten

entrance perspective house I / Courtesy of

gmp Architekten just won the first prize with their design for the new buildings of the Medical Centre. The competition focused on the 2015 master plan and was open to 15 selected practices. The briefing called for the construction of a new central building in order to give more structure to the hospital precinct – which consists of older buildings from the nineteenth century as well as later additions – and to improve the logistics of the centre by constructing a new central catering facility and new institute buildings. More images and architects’ description after the break.

bird's eye view / Courtesy of gmp Architekten

The central building, called “Haus M”, creates a new focal point for the hospital precinct. It contains 24 operating theatres, intensive care units, rooms for medical and functional services, the new central sterilization unit as well as wards, providing a total net floor space of 20,500 square metres. Together with the buildings for the new central catering facility and the institute building, the total project area measures 27,500 square metres.

entrance perspective house M / Courtesy of gmp Architekten

According to the jury, gmp’s design fits particularly well with the existing buildings of the hospital precinct, while at the same time meeting all functional requirements. Following publication of the competition result, there will now be negotiations with the architects and further selection procedures to appoint engineers and specialist consultants.

Architects: gmp Architekten
Location: Karlsruhe, Germany
Design: Prof. Volkwin Marg
Associate Partner: Christian Hoffmann
Competition: Michael König and Martin Bleckmann
Team Members: Sebastian Möller and Stefan Walter
Client: Städtisches Klinikum Karlsruhe GmbH
Competition: 2012 – 1st prize

Cite: Furuto, Alison. "New Buildings of the “Klinikum 2015” Plan for Karlsruhe Medical Centre / gmp Architekten" 01 Apr 2012. ArchDaily. Accessed 23 Sep 2014. <http://www.archdaily.com/?p=221183>

2 comments

Share your thoughts