Contemporary Building in Berlin / BCO Architekten

© Werner Huthmacher

Architects: BCO Architekten, Busch Wameling, Gotaut, Schleipen & Wameling
Location: Linienstr. 23, ,
Client: WEG Linienstr. 23
Completion: May 2011
Photographs: Werner Huthmacher

© Werner Huthmacher

Context: the volume and massing of the building take their cues from the historic ensemble architecture surrounding the Volksbühne. The facade is entirely excecuted in a single colour, with sublte differences in texture and shade contriving to match and sample the look and feel of the existing neighbourhood.

The plaster, doors, window frames, blinds, garden stairs and all fixtures and fittings are painted stone gray to match the facade. This rigourous monotone composition also conceptually underlines the tight building envelope required by a zero-energy building.

© Werner Huthmacher

The composition of the windows serve as a counterpoint to this theme, where the large openings stand proud of the facade, tilted slightly to the side to add rhythm and play to the facade. Reflections of the streetcape are unexpected and askew, the windows become the picture frames of the street.

Gallery: the gallery opens up to the street with a large glazed frontage. The visitor is guided down a stair to a large, almost 5m hight exhibition hall, glimpsed from the street and garden with a band of clerestory glazing. Apartment &Maisonettes: the building contains one garden maisonette, one single story appartment, and two penthouse maisonettes.

© Werner Huthmacher

Fixtures and fittings are simple and clear, excecuted in the very highest quality, using the best materials. The apartments have 3m standard ceiling heights, double height spaces of 6.5m – except for the one-storey apartment gallery -, and large glazed openings serve to create generous, light filled living space.

The appartments are concieved as an open sequence of spaces arranged around a central service core containing kitchens, bathrooms and interior stairs. The service cores also house the full height sliding walls that can be pulled out to divide up the spaces as required, allowing for full user customisation of the spaces.

plan 01

Energy Concept: the “Passivhaus” is totally energy-optimised. The highly insulated building envelope consists of an eiFs system with 3-way glazing. Room temperature is regulated by a ventilation system with 98% heat recovery. The low remaining heating requirements are served by a geothermal installation and solar collectors on the roof.

Potable water is heated locally in fresh water stations (15% energy savings compared to central heat- ing), other water is provided by a grey water system. A photovoltaic installation on the roof feeds into the grid to offset conventional electric consumption. The large, south facing windows to the street are fitted with reflective blinds to reduce heat gain in the summer and allow solar heat input in winter, as well as offering discretion all year round.

View this project in Google Maps

* Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address.
Cite: "Contemporary Building in Berlin / BCO Architekten" 26 Mar 2012. ArchDaily. Accessed 24 Apr 2014. <http://www.archdaily.com/?p=219493>

2 comments

  1. Thumb up Thumb down +3

    I really like the otherworldly appearance of the building, and the concept of apartments.

Share your thoughts