Hangzhou South Railway Station / gmp Architekten

Courtesy of

Following their success in winning first prize in an international competition, gmp Architekten hs been commissioned to design the new southern railway station in , China. The project involves the conversion and extension of the station in the Xiao Shan district to the south of the Qiantang river; after the eastern and main railway stations it will be the third largest railway station of this metropolis. More images and architects’ description after the break.

Courtesy of gmp Architekten

The design reflects the local culture, with the station building picking up elements of traditional buildings in Hangzhou: the base plinth consists of grey granite, the main building’s white walls enclose the waiting room level which is framed by perforated vertical slats – a reference to the traditional Chinese window shutters.

site plan

Passengers enter the station through foyers to the east and west. The 200 meter long and 18 meter high waiting hall – with its free-spanning construction without columns and plentiful daylight – offers passengers easy orientation. It creates a light-flooded space and provides a unique experience for passengers upon their arrival and departure. There are escalators and lifts for passengers and visitors to descend to the total of seven platforms.

longitudinal section

The Hangzhou South Railway Station is not the only railway station project by gmp Architects. In addition to the main railway station in Berlin, which is the largest interchange station in Europe, they have built the Tianjin West Railway Station which, following its completion in 2011, serves as a stop along the high-speed line between Beijing and Shanghai.

Architects: gmp Architekten
Location: Hangzhou, China
Design Team: Meinhard von Gerkan, Stephan Schütz, Stephan Rewolle, Jiang Linlin, Zhang Yingying, Zhang Xiaoguang
Client: Ministry of Railways
Gross Floor Area: 90,000 m²
Number of Platforms: 7
Number of Tracks: 21
Number of Passengers/Year from 2020: 4.5 million
Construction Period: 2012-2014

Cite: Furuto, Alison. "Hangzhou South Railway Station / gmp Architekten" 23 Mar 2012. ArchDaily. Accessed 23 Apr 2014. <http://www.archdaily.com/?p=219377>

2 comments

  1. Thumb up Thumb down +1

    GMP is smart enough to cater for jury’s common taste in China. Not seen excitement in this plan.

  2. Thumb up Thumb down -1

    Don’t like this railway station just see “the big access ramp”.The design must never have a chance to feel which called “ChunYun”in chinese. As a matter of fact,Every year of ChunYun time period,the design would never imagine how many people would take a train just want go hometown for the Sprine Festival.
    The design reflects the local culture?Oh, really?Come on,just the colour can reflect what?

Share your thoughts