Beverley Gardens / Lewandowski Willcox

© Nick Kane Photography

Architects: Lewandowski Willcox
Location: ,
Completion: 2010
Floor area: 600 sqm
Photographs: Nick Kane Photography

   

© Nick Kane Photography

The client’s brief was to create a contemporary home with open plan living and direct relationships with external space, generating a light and airy feel.

The overwhelming issue with this particular site is one of overlooking. The challenge was to create and introverted building that draws its light from above and via private internal courtyards. A large light well positioned above the vertical circulation which climbs through the house creates a large, naturally lit volume descending to the basement. Timber louvre screens in front of external windows prevent overlooking from within and outside of the property.

© Nick Kane Photography

The choice of brick and bond was a response to the materiality of the surrounding housing stock. Elements of vertical western red cedar cladding break up the brick work facades and unite the louvers, whilst maintaining a simple palette of materials . A relatively slimlined 65mm board was used to match the brickwork course height, albeit on a vertical plane. This attention to detail allows for a level of subtle uniformity which creates a simple yet considered sense of order.

© Nick Kane Photography

The lower roofs which are adjacent to the boundaries on 2 sides are covered in Sedum. Notwithstanding the thermal and environmental benefits, these roofs are visible from the taller 3 storey houses adjacent to the site and we wanted the building to nestle into the site so we presented a visual palette of green, brickwork and timber from the neighbouring upstairs windows.

© Nick Kane Photography
Cite: "Beverley Gardens / Lewandowski Willcox" 16 Mar 2012. ArchDaily. Accessed 23 Apr 2014. <http://www.archdaily.com/?p=217406>

1 comment

Share your thoughts