We’ve built you a better ArchDaily. Learn more and let us know what you think. Send us your feedback »

Sunshine Beach Pool House / Bark Design Architects

  • Architects: Bark Design Architects
  • Location: Sunshine Coast QLD, Australia
  • Architect: Bark Design Architects
  • Project Team: Stephen Guthrie, Lindy Atkin, Phil Tillotson, Neil Nash, Richard Waterson, Emma Kelsey
  • Structural Engineer: Scott Brimelow, GEO Consulting Engineers
  • Landscape Architect: Pat Atkin, Landform Design Consultants
  • Builder: Gary Emanuel, GV Emanuel
  • Site Area: 536 sq.m
  • Photographs: Christopher Frederick Jones

© Christopher Frederick Jones © Christopher Frederick Jones © Christopher Frederick Jones © Christopher Frederick Jones

From the architect. The Pool House at Sunshine Beach is focused on creating an ‘oasis of leisure’ sited within the relatively tight confines of four neighbouring houses and a duplex surrounding the boundaries of its 536 sq.m coastal site.

© Christopher Frederick Jones
© Christopher Frederick Jones

The beach house provides varying places to enjoy family time, relaxation and memorable holidays with secondary spaces located around a central private North facing double height indoor outdoor room with the raised swimming pool at its north eastern edge. Northern sunlight is reflected off the water and dances on the ceilings and walls of the surrounding spaces, which can also be enjoyed from the intimate scale of the upholstered corner window seat ‘boxes’ in each high level bedroom.

© Christopher Frederick Jones
© Christopher Frederick Jones

Stretched along the house’s long North Eastern edge, a high level ‘green screen’ of timber and stainless steel wire provides the framework for a light filtering coastal vine, and rich patterns of light and shadow.

The character has an uncomplicated and ‘authentic’ beach house feel focused on light, liveability and a contemporary aesthetic. Taking visual clues from coastal beach shacks of the mid century, the economical material palette combines exposed timber framing, Spotted Gum hardwood screens, exposed studs, FC weatherboards, and polished concrete evocative of beach sand.

Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address. Cite:"Sunshine Beach Pool House / Bark Design Architects" 16 Mar 2012. ArchDaily. Accesed . <http://www.archdaily.com/217333/sunshine-beach-pool-house-bark-design-architects/>