We’ve built you a better ArchDaily. Learn more and let us know what you think. Send us your feedback »

Pool At Fragrant Hill / Zephyr Architects

  • Architects: Zephyr Architects
  • Location: Beijing, China
  • Project Team: Zhao Zhonggui, Yang Ching-Chyi, Xu Xiaoye
  • Landscape Architect: Fang Musheng
  • Client: Private
  • Area: 123.0 sqm
  • Project Year: 2011
  • Photographs: Shu He

© Shu He © Shu He © Shu He © Shu He

From the architect. This site is at the foot of Fragrant Hill on the western outskirts of Beijing. The client, a swimming-enthusiast couple, asked for a swimming pool annex next to their main housing area. It will become a place for and relaxation meditation.

© Shu He
© Shu He

The design focuses on two main points. Firstly, the courtyard’s relationship to the existing house is enhanced through an L-shaped building form. It divides the original courtyard into two smaller spaces. This gives the courtyard front and back faces while shielding it from neighboring homes and streets.

© Shu He
© Shu He

The plan consists of a pool, facility room and rest area. The trapezoid-shaped room is created from two long walls parallel to the property boundary and the existing house. This forced perspective creates an illusion of a deeper interior. The rest area contains a sauna, a skylit shower, and a lounge where one can sunbathe after swimming.

elevation 02
elevation 02

The second consideration is to bring nature into the pool. The skylights and windows let in sunlight and reflect the passing of time during the course of a day and seasons of the year. There are three sizes of window openings: 1200mm, 800mm and 400mm. The fenestration is designed according to lighting and privacy needs. There are more openings in the southwest facade, facing the courtyard, and less in the east façade adjacent to neighboring home.

© Shu He
© Shu He

There are also two skylights located at each end of the pool. By creating reflection through the water and on the wall, the sunlight continually changes and animates the space. Through these openings one can look upon the summer trees’ lush foliage and winter snows, further enriching one’s swimming experience.

plan
plan

The exterior wall is cladded in stone from a local quarry. The color and texture is close to the original brick, maintaining a harmonious relationship with the surroundings.

© Shu He
© Shu He
Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address. Cite:"Pool At Fragrant Hill / Zephyr Architects" 16 Mar 2012. ArchDaily. Accesed . <http://www.archdaily.com/217101/pool-at-fragrant-hill-zephyr-architects/>