Hallway House / NL Architects

Courtesy of

Hallway House, a radical residential project designed by NL Architects, has been conceived within the framework of a ‘match making’ program set up by the Dutch Architecture institute (NAi), together with Housing Corporation VANKE. As a Sino-Dutch collaboration in social housing, NL Architects has created a new concept for high-quality affordable housing on a site in Huilongguan, . More images and architects’ description after the break.

Courtesy of NL Architects

The current generation of college graduates in China faces numerous difficulties; it is hard to find good jobs and hard to find affordable housing. The term Ants Tribe, coined by Lian Si, professor at the University of International Business and Economics in Beijing, was meant to describe a group of smart but individually insignificant young people who draw strength by gathering together in large communities. In order to meet the demands for this type of young urban professionals construction has to be radical: as condensed and efficient as possible.

Courtesy of NL Architects

The requested residential units are very small. The starting point for our investigations were two types: one of 21m2 and the other of 14m2. Residential developments in China have one common demeanor: all apartments face south. The site however was not meant for housing: this fundamental rule does not apply. The compound can be considered a group of long-stay hotels.

Courtesy of NL Architects

This gave the opportunity to play with orientation and to experiment with alternative urban arrangements. On a basement with parking 10 blocks are placed with different depths. The alternating narrow and bulky buildings cause the 6 meter wide street in-between them to meander. The particular dimensions are intended to create a form of protection from the sun and aspire to generate a sense of intimacy and togetherness: a ‘heap’.

Courtesy of NL Architects

Almost 1000 units have to be divided over the 10 buildings. The maximum height is 18 meters. A lottery decided on which block would be designed by which architect. The compactness of the apartments leads to considerable density -lots of people on a small footprint- but also to ‘outsourcing’ of certain aspects of living. Meeting people, cooking and dining, laundry, storage, etc. These two particular aspects will form a base for lively city life. In order to accommodate this intense ‘urbanity’, the first two layers of each block are reserved for a rich variety of commercial functions.

Courtesy of NL Architects

By making the apartments deep and slender, as opposed to the perhaps more obvious square footprint, the required number of units actually fits in two layers. By raising the floor height to 4,5m, daylight will enter deeper into the room. The exceptionally high ceiling generates a spacious atmosphere. Moreover, the extra height gives the opportunity to create additional horizontal surfaces. Different levels can be created for sleeping, working, relaxing, hiding, etc. A space comes into being that challenges the user to interact. Each unit is a blank sheet, a void waiting to be occupied.

Courtesy of NL Architects

So, in spite of the seemingly rigid, cell like organization each room will be unique. Hallway House is a form of mass customization. It will be created by the users, for the users, according to their individual desires. In the framework of the Shenzhen Biennial the Dutch Architecture institute (NAi) organized and exhibition about the project: “Housing with a Mission”. The entire project was built in 1:15 scale. “Housing with a Mission” received the Shenzhen Biennial ‘Special Award’

Architects: NL Architects
Location: Huilongguan, Beijing, China
Team: Pieter Bannenberg, Walter van Dijk, Kamiel Klaasse
Collaborators: Guus Peters with Mindaugas Glodenis, Gerbrand van Oostveen, Giulia Pastore, Arminas Sadzevičius
Client: NAi (Ole Bouman) together with VANKE Beijing
Project Year: 2011

Cite: Furuto, Alison. "Hallway House / NL Architects" 18 Mar 2012. ArchDaily. Accessed 29 Aug 2014. <http://www.archdaily.com/?p=217058>

0 comments

Share your thoughts