Level Apartment / OFIS Arhitekti

Courtesy of

Architects: OFIS Arhitekti
Location: Ljubljana,
Design Team: Rok Oman, Spela Videcnik, Andrej Gregoric, Janez Martincic, Janja Del Linz, William Gibson, Estefania Lopez Tornay, Nika Zufic
Client: Private
Renovation Area: 115 sqm
Photographers: Tomaz Gregoric, Jan Celeda

Courtesy of OFIS Arhitekti

The project is the renovation of an apartment contained within an art nouveau building originally designed and built in 1902 (architect C.M. Koch). The building is a 5 floor residential block in the centre of Ljubljana overlooking a square surrounded by residential and mixed use buildings. The original layout consisted of multiple rooms which creating an enclosed feeling within the apartment, the brief required a more open plan layout however with the different uses within the space clearly defined.

Courtesy of OFIS Arhitekti

Many of the existing partitions were removed to create a more continuous space, leaving only the main structural walls to break the space up creating a constant circulation around the apartment and giving the feeling of a single entity broken by only a few elements. Instead of using walls to define the uses, levels within the floor were created so that the open plan could be kept however a change in use inside the space was signified by a change in elevation.

Furthermore, storage and furniture were combined with the floors and walls to further add to the delineation of space, giving a more evident use to each space. By designing the furniture to be contained within the walls and floor, using similar materials enforces the idea of creating separate purposeful spaces whilst generating a feeling that they are all connected and can be viewed as a single entity.

Courtesy of OFIS Arhitekti

Storage throughout the apartment is achieved using a repeated element, creating hidden storage whenever the floor level is elevated, meaning the steps leading up to the sleeping level or shower level for example are not used solely as circulation but as storage also. Hiding the majority of the storage means that a continuity of space and materials is kept which adds to the feeling of an un-interrupted space.

diagram 01

-Repetition of furniture elements throughout the apartment, hidden in floor which has been extruded, most storage hidden to create the continuity in materials and so as not to interrupt spaces.
-Use of floors as definition of rooms instead of walls
-Creating furniture from floor elements
-Refurbishing of historic elements, doors, windows etc
-Breaking down multiple spaces into larger simpler ones, inserting furniture elements as room separators
-Change in levels for definition of rooms, furniture merged with floors to define use of room

View this project in Google Maps

* Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address.
Cite: "Level Apartment / OFIS Arhitekti" 15 Mar 2012. ArchDaily. Accessed 25 Nov 2014. <http://www.archdaily.com/?p=216948>
  • http://www.watertonresidential.com/Apartments/module/amenities/property%5Bid%5D/17514/ Peachtree City Apartments

    The design seems very modern and fairly interesting. The stairs gives a nice look for separating the rooms. The various elevations for the different parts of each room look great.

  • Ed

    Nicely done. You should be proud of this-you seem to have acheived exactly what you were after, which is no small feat, regardless of how simple it looks. I appreciate the restraint.

  • Pingback: Игра с пространството | Interior Design Ideas, Modern Furniture Design - bg.zainteriora.com