Tea House / Archi-Union Architects

© Zhonghai Shen

Architect: Archi-Union Architects
Location: No. 1436 Jungong Road, Yangpu District, ,
Area: approx 300 sqm
Construction: August, 2010 – May, 2011
Chief Designer: Philip F. Yuan
Design Team: Alex Han, Fuzi He
Photographer: Zhonghai Shen

© Zhonghai Shen

The Tea House, located in the backyard of Archi-Union’s J-office, is constructed from the salvaged parts of the original warehouse’s collapsed roof. The site was extremely constricted with walls on three sides, and with only one side facing towards a nopen space that contains a pool. The space was further restricted by a mature tree.The design tries to embody harmony by integrating enclosure and openness, delightful space and logical construction and other complicated relations.

© Zhonghai Shen

This building reactsto the site’s environment; the plan layout is a logically obscure quadrilateral, thus maximizing the amount of space. It is divided into three parts. A covered public area is formed towards the open space with the pool, with an enclosed tea house at ground level and library on the first floor where a small triangular balcony extends around the existing tree. Other more private spaces exist such as a lounge, reading room and service room whichare arranged towards the rear of the building; a delightful transitional space was created to connect the public space and the private spaces.

© Zhonghai Shen

The transitional space was designed around a twisted nonlinear hexahedron staircase, which connects the functional spaces. The stair resolves the vertical transportation issue fromthe tea house and the library and provides an inner courtyard near the reading room for viewing the existing tree. The space was designed to bring a new experience to an ordinary functional space. Linear space suddenly changes into an expressive form, surging from the tea house then transforming into a tranquilspace for the library on the floor above, making the reading room a special place to sit.

© Zhonghai Shen

The volume is a three-dimensional irregular shape which is impossible to be understood through plans. The twisting shape was designed by scripting in Grasshopper an algorithmic plug-in for Rhino. However such a shape is difficult to translate into quantifiableinformation for guiding construction. The constraints of manual construction obligedus to invent solutions at the time of construction to realize the advanced digital design with local low-tech construction techniques. Firstly we abstracted the structural skeleton which was subsequently scanned with digital software.

© Zhonghai Shen

This curved shape was then recalculated through interlacing straight lines; these lines were then formed into ruled surfacesfilling the void. The spacing wassetto the dimension of timber, thus the digital ‘setting out’ could be easily translated into a manually constructible shape. A 1:1 timber framework was produced by following the same logic as the digital model; a subdivided timber shuttering covered this framework to create a curved form work. The form work was built through a series of upper and lower layers according to the construction sequence. The casting was almost the same as ordinary concrete casting, reinforced with re-bars following the straight lines of the ruled surface.

© Zhonghai Shen

Concrete casting after the reinforced bar was completed by manual labor and the final physical effect was achieved. The traces of the timber formwork remained imprinted on the poured concrete after construction, with quality defects such as bubbles, adhesive failures and re-bar exposure present due to the manual construction – defects, however, that are obscured by the unique curved shape. Although there are errorsofin the formwork, planning and manual casting the combination of digital design and low-tech manual construction provided a great opportunity to study the possibilities of digital architecture.

© Zhonghai Shen
Cite: "Tea House / Archi-Union Architects" 14 Mar 2012. ArchDaily. Accessed 24 Nov 2014. <http://www.archdaily.com/?p=216171>
  • Munter Roe

    Needs a bit of timber on the floors to warm things up + a bit of colour on the walls.

    • godryk

      I have to disagree, they were definitely going for that grey and dirty esthetics (we don’t have to like it), some random timber and color will be totally out of place.

  • Harvey Wallbanger

    Beautiful at moments, bleak at others. An incredible bespoke concrete core contrasted with dinky off the shelf door handles

  • Pingback: Tea House «

  • ali asadi

    very nice…
    Harmony of interior and exterior design beautiful

  • ali asadi

    Harmony of Interior and exterior , most beautiful

  • Guest

    What a beautiful tomb!

  • http://www.stronacharchitects.com.au Helen

    I think the level of finish of the concrete somehow justifies its use in such a broad stroke manner. If the finish were sloppy it would be very bleak but excecuted in such a successful manner, this house becomes a celebration of formwork!

  • Gonzalo

    What a masterpiece! Gorgeous. I would only have a few more plastered white walls to contrast and brighten up the spaces.