We’ve built you a better ArchDaily. Learn more and let us know what you think. Send us your feedback »

House in Santo Domingo / Padilla Nicás Arquitectos

  • Architects: Padilla Nicás Arquitectos
  • Location: 26250 Santo Domingo de la Calzada, Spain
  • Project Manager: César Martín
  • Collaborator: Isabel Colino
  • Technical Architect: Jaime Santos
  • Structure: R7 consultores / Alejandro Bernabeu
  • Area: 471.0 sqm
  • Project Year: 2011
  • Photographs: Courtesy of Padilla Nicás Arquitectos

Courtesy of Padilla Nicás Arquitectos Courtesy of Padilla Nicás Arquitectos Courtesy of Padilla Nicás Arquitectos Courtesy of Padilla Nicás Arquitectos

From the architect. The house is situated on a quiet plot within the orderly urban development of Santo Domingo in Madrid where a COMPACT EXISTING HOUSING occupying the center of the plot was the starting point, and that for economy is decided to use the existing basement which was decisive for the location of the new house.

Courtesy of Padilla Nicás Arquitectos
Courtesy of Padilla Nicás Arquitectos

The new proposal, more extended than the compact original dwelling, clearly organizes the PARCEL INTO TWO AREAS: the first and most representative, geared towards access, and the second, more private and fragmented volumetry, endowed with activities such as swimming pool, tennis games, trampoline, outdoor dining, garden, etc.. We could talk about TWO SIDES OF THE SAME HOUSE The FIRST and REPRESENTATIVE PICTURE try to remember to the IRISH COTTAGE seeking to relate the proposal with the origin of the clients. In these constructions, the protagonist and broken roof acts as a shelter.

Courtesy of Padilla Nicás Arquitectos
Courtesy of Padilla Nicás Arquitectos

The arrangement of holes in the volume under the roof masks the two floors above ground, as if it were a single plant, seeking a reduction of scale in the perception of home. The entire program of the house, except the master bedroom and garage, are situated on the ground floor looking for a relationship of continuity with the plot.

basement floor plan
basement floor plan

The master bedroom occupies the first floor completely under cover, sheltering in every way the rest of the family under the same. We hope that over time COPPER COVER with its variety of reds, further strengthen the affective bond with the cottages above.

Courtesy of Padilla Nicás Arquitectos
Courtesy of Padilla Nicás Arquitectos
Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address. Cite:"House in Santo Domingo / Padilla Nicás Arquitectos" 07 Mar 2012. ArchDaily. Accesed . <http://www.archdaily.com/213658/house-in-santo-domingo-padilla-nicas-arquitectos/>