Into The Landscape / Rintala Eggertsson Architects

© Dag Jenssen

Architect: Rintala Eggertsson ArchitectsVibeke Jenssen, Dagur Eggertsson, Sami Rintala and Kaori Watanabe
Location: Bjørgeøyan, , Norway
Client: Municipality of Seljord
Project Management: Harriet Slaaen
Curator: Springer kulturstudio, Gunn-Marit Christenson
Landscape Architect: Feste Grenland, Tone Telnes, Jan Feste and Jarle Svendsen
Engineering: Sweco Norge, Nils Petter Due and Geir Sageien
Building Management: Olav Kåsa
Contractor Building: Skorve Per Ivar Magnushommen and Sjur Reutz
Contractor Electricity: Dyrud Elektro Vidar Valhovd og Kevin Rue
Photographs: Dag Jenssen

© Dag Jenssen

The myth about a sea serpent in the lake of Seljord has become an integral part of how the local people of Telemark conceive its majestic landscape. Tales about mysterious phenomena in the lake have flourished for centuries and are a natural part of the daily life in the area. In 2008, the municipality of Seljord decided to use this mythical feature as a point of departure for a development programme for the area.

© Dag Jenssen

Together with the curators Springer kulturstudio, they commissioned to design different lookout points around the laketo ease the access for local population and visitors to experience the lake at some important places. The assignment was divided into two parts; first to design three small installations in the mid- and southeast section of the lake and then to design a main viewpoint in the southwest end of the lake, close to the small town of Seljord.

© Dag Jenssen

The first part was organized as a building workshop with art- and architecture students and teachers from Nuova Accademia di Belle Arte and Politecnico in Milan and scenography students from the Norwegian Theatre Academy under our leadership. The whole workshop was thematically focused on the issue of anchoring man-made installations to characteristic features in the landscape without dominating them. The three installations are presented on our website under the title “Into the Landscape”.

© Dag Jenssen

In this second part we found ourselves dealing with anchoring again, not only because of the stunning beauty of the chosen site, but also due to the framework of the task which was all about mediating natural phenomena to a larger public. This time we were faced with a site with two pine trees with large canopies creating a natural place for rest and recreation. This became the landscape feature on which it felt natural to anchor. As the room programme listed a viewing platform and a small shelter for exhibitions, we decided to divide it in two and place the two functions on each side of the trees, with a connecting deck in-between.

© Dag Jenssen

The viewing platform was then given the form of a tower with a main space at the top overlooking the lake and two smaller spaces on the way to the top, one facing a nearby bird nesting area and the other one facing the crown of the two big pine trees. The platform was then given a connection to the nearby parking area with a narrow walkway designed by the collaborating landscape architects Feste Grenland.

© Dag Jenssen

With this organization one was able to establish a final destination by the lake with a distance from the town and the parking area which gave the visitor an experience of the landscape before arrival. A preparation for the visitor makes the meeting with the waterfront less abrupt; it gives the visitors a broader perception of the surroundings and allows for a travel onwards into a more personal landscape and into the myths around the serpent of the Seljord lake. The viewpoint becomes thus not the final destination, just a resting point between the landscapes of the known and the unknown.

View this project in Google Maps

* Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address.
Cite: "Into The Landscape / Rintala Eggertsson Architects" 09 Mar 2012. ArchDaily. Accessed 29 Jul 2014. <http://www.archdaily.com/?p=213565>

2 comments

  1. Thumb up Thumb down +2

    A stunning landscape enhanced by the intervention of architecture! A really beautiful and thoughtful project.

Share your thoughts