L’Aquila Church / Antonio Citterio Patricia Viel and Partners

© Leo Torri

Architects: Antonio Citterio Patricia Viel and Partners
Location: ,
Client: Order of the Friars Minor of “San Bernardino” – Ass. Fraterna Tau Onlus
Year: 2010
Area: 1,770 sqm
Photographs: Leo Torri

© Leo Torri

The competition guidelines called for the construction of a religious complex for liturgical functions and a small monastery, as well as the construction of a dining hall for charitable assistance.

© Leo Torri

The preliminary design document hypothesized independent buildings for the two activities – worship and assistance – with the goal of keeping access and internal circulation separate. Our proposal took a different approach with respect to the guidelines, organizing the footprint on the basis of the model of a Cistercian abbey and combining the functions in a single organism with an internal courtyard/cloister.

facade exploded

The connection between the church and the volume of the monastery, and the creation of an internal void, though with the separation of the dining hall, permitted use of the area in a much more efficient way, generating a large set-back in front of the church, a parvis exclusively for pedestrians that sets the tone, in spite of the necessarily small size of the building, of a place of worship.

ground floor plan

The access to the parvis by pedestrians only and the blocking of vehicle access are achieved by the construction of an inner enclosure wall capable of ordering the spaces according to a precise ritual of access, while making the design more compact on the side of the complex, the facade most exposed and visible from the street.

section

The building has a metal framework enclosed by insulated panels of sheet metal and wood. The use of the color gray and the design of the roofing represent the architectural characteristics of the volume. The symbolic aspect of the project emerges in the design of the church facade, which activates the typical device of the Renaissance basilica, where the facade becomes a striking backdrop for the urban space, only occasionally in relation to the effective architectural section.

The construction of the facade in wooden slats makes it function as a sort of textured backdrop capable of expressing both transparency and opacity in different sunlight conditions throughout the day.

View this project in Google Maps

* Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address.
Cite: "L’Aquila Church / Antonio Citterio Patricia Viel and Partners" 05 Mar 2012. ArchDaily. Accessed 20 Sep 2014. <http://www.archdaily.com/?p=210816>

2 comments

  1. Thumb up Thumb down 0

    yeah, OK, all very nice. The problem is that the beautiful old town of L’Aquila is still scarred from the rubble of the earthquake that destroyed him.

Share your thoughts