ZAP’ADOS / Bang Architectes

© Julien Lanoo

Architects: Bang Architectes - Nicolas Gaudard and Nicolas Hugoo
Location: 87 quai de Lucien L’heureux 62100, , France
Client: Ville de Calais
Engineer: B&R ingénierie
Floor area: 2,760 sqm
Total cost: 1,5M € H.T.
Completion: December 2011
Photographs: Julien Lanoo

   

© Julien Lanoo

Create a signal in the landscape
The operation takes place along a canal in St. Pierre, which is the former industrial district of Calais. It continues the urban renewal initiated by La Cité de la Dentelle (by Moatti&Rivière Architects) located a hundred meters downstream. In this bleak urban landscape, the conversion of the existing industrial hall has to be visible. The future facility must signal its presence and invite potential users, the young and curious, to enter. The high clearance at the front of the building offers increased visibility of the west gable from the surrounding area. This gable, which has been completely redesigned, will project a strong signal into the public space.

© Julien Lanoo

Reclassify the hall The existing building is a common industrial hall with no outstanding features, consisting of a concrete structure filled with precast concrete panels and a roof of cement sheets. The hall was once a roasted peanut factory, followed by various other incarnations (including a go-kart track) before being abandoned for several years. Prior to handing and processing it had been dilapidated, vandalised and had become structurally unsafe. The first task was to open the dark hall before curettage and structural recovery. This was achieved by removing precast concrete panels on the eastern and western facades to release through-views and bring natural light into the heart of the building.

© Julien Lanoo

Express the new assignment of the building The youth centre and the skate park extends beyond the gable and form two protrusions, which clearly signifies that the building has a new purpose. One protrusion stands on the floor and emerges from the skateboarder club and youth centre, forming a point of contact between the inside and outside space. The other is cantilevered and a launch pad that overlooks the front square, featuring skaters waiting in turn before taking off. The two prismatic volumes, like opened arms, reclassify the free space of the front square and act as an invitation to enter. The architectural expression is unified by a common envelope made of expanded metal, which turns the silhouette from a hanger into a prism protruding from a singular hybrid form.

© Julien Lanoo

The metal mesh allows spectators to watch activities inside and is gradually perforated from top to bottom. The mesh acts like a shutter, controling direct sunlight and the color is stricking; it is deliberately conspicuous. This colorful mesh protects the equipment as the expanded metal is very resistant and anti-graffiti. It is doubled with a curtain wall to protect users from prevailing winds and reduce any noise nuisance to nearby houses. Outside the building the front square is treated using an orange frame to draw parking spaces, which overlap the textures of the existing floor coatings.

Section

Linking the two programs Inside the hall the various program elements are organised longitudinally, to optimise the length of the skate tracks and provide an entrance to the youth centre along the southern facade. When entering the building, there are a series of enclosed and heated rooms installed on the right identified by emerging prism. This set is built with a light frame and placed on the existing slab, with entrances distributed along an indoor walkway. This walkway is fully integrated into the space used for the skate park, separated using a handrail that runs its entire length. It enables “spectators” to watch the skaters safely. The long wall is covered with an acoustic fabric stretched to form large “dimples”.

This absorbing surface is designed to reduce reverberated sounds caused by skateboarding on hard surfaces. The wall is also provided with vertical windows offering views for both users of the skate park and youth centre. A sinusoid layer of large acoustic baffles is suspended from the ceiling to increase acoustic comfort for users. These technical elements offer inexpensive modifications that morph the inner space and hide the unsightly ceiling.

© Julien Lanoo

View this project in Google Maps

* Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address.
Cite: "ZAP’ADOS / Bang Architectes" 16 Feb 2012. ArchDaily. Accessed 25 Nov 2014. <http://www.archdaily.com/?p=208688>