We’ve built you a better ArchDaily. Learn more and let us know what you think. Send us your feedback »

DomoLab / ENCORE HEUREUX Architectes

  • Architects: ENCORE HEUREUX Architectes
  • Location: 60 Rue de Rivoli, 75004 Paris, France
  • Architect: ENCORE HEUREUX architectes 
  • Design Team: Gabriel Marly, Pauline Lavagned’Ortigue, Jean-Marie Thouvenin, Maurice Manceau, Jean-Paul Straetmans, Julien Choppin and Nicola Delon
  • Project Leader: Agathe Chiron
  • Landscape Architect: Florian Delon
  • Works Budget: 3,000,000 €
  • Client: SAINT GOBAIN Recherche
  • Client Assistant: AURIS
  • Project Year: 2011
  • Photographs: Courtesy of encore heureux architectes

DomoLab / ENCORE HEUREUX Architectes Courtesy of  encore heureux architectes Courtesy of  encore heureux architectes Courtesy of  encore heureux architectes

From the architect. The idea of the DomoLab emerged in 2007, following the first Batimattradefair where eleven companies of the Saint-Gobain group were together on the same stand. It springs from a shared wish of the marketing and research department : to use the diversity of skills and the jobs complementarity in order to create a permanent dynamics of innovation for the Group’s strategy.

CONTEXT
Located on the Saint-Gobain Recherche site at Aubervilliers, Domolab is situated in the nineteenth span of the imposing building, restored in 1999 by architects OdileDecq and Benoit Cornette.
Used as a warehouse of materials required for the research activity, the span 19 has undergone a complete renovation, from a shed non-insulated to a low energy building (BBC). This was an opportunity to implement the expertise of Saint-Gobain for thermal renovation.

Courtesy of  encore heureux architectes
Courtesy of encore heureux architectes

STRATEGY OF THE VACUUM
Building an innovation center supposed to imagine a sufficiently soft and flexible space to accommodate the presentation of what would be novelty in the future. By definition, innovation is resolutely turned towards the future and such a center must be open and reconfigurable.
The majesty of the volume released from the ship led us to retain much empty space, without built-in function. The central space is available and easily appropriable for temporary events or subsequent developments.

Courtesy of  encore heureux architectes
Courtesy of encore heureux architectes

ROUTE IN TRAVELING
To accommodate the different actors of the habitat (architects, consultants, developers, manufacturers, institutions) for targeted visits required to create rhythms and course in different environments. Taking advantage of 11 meters Ridge, the spaces are organized on three levels. A large wall of inspiration, whose form is a homotéthie of the span, articulates on one side the entrance with the airlock and on the other side the 3D projection room overhanged by a mezzanine where one discovers the entire nave. A lateral passageway can reach the soluthèque, which extends at the second level with a salon nestled in the assemblies of the existing structure. The workspace (office and meeting room) are perched on stilts and open to the sky.

Courtesy of  encore heureux architectes
Courtesy of encore heureux architectes

GREY-WHITE-RED
The performance of thermal insulation envelope results in a double inner skin in a light gray tone, on which stand out in pure white the volumes of the workspaces.
This subtle harmony contrasts with a deep red at both ends of the building. They are tint ereas from floor to ceiling to dramatize the space and focus attention: In the entrance, it is a case to be lost endlessly in the proliferation of light entertainment. In the soluthèque, it is a panoramic framework to discover the extent of the Saint-Gobain skills.

Courtesy of  encore heureux architectes
Courtesy of encore heureux architectes

GAMES FRAMEWORK
We chose to build in wood structure in line with the existing structure enhanced by a single blast. A colorless glaze assumes added new elements, posts and rafters of the passageway. For each of the new built elements, the same set of rules : do not disturb the integrity of the farms structure.

Courtesy of  encore heureux architectes
Courtesy of encore heureux architectes

RENOVATION/ OBJECTIVE LOW-ENERGY BUILDING
Attaining an optimal level of comfort in the summer without installing an active cooling plant was one of the primary objectives in the transformation from uninsulated hangar to a highly efficient BBC building.To begin with a high level of both attention and precision in all phases was required to develop and insure the continuity of thermal insulation placed on the interior of the building. In order to obtain a high level of thermal performance, it was essential to reduce thermal loss to a minimum. Attention was therefore focused on avoiding thermal bridges and insuring the airtightness of the envelope.

Courtesy of  encore heureux architectes
Courtesy of encore heureux architectes
Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address. Cite:"DomoLab / ENCORE HEUREUX Architectes" 16 Feb 2012. ArchDaily. Accessed . <http://www.archdaily.com/207915/domolab-encore-heureux-architectes/>