ArchDaily | Broadcasting Architecture Worldwidethe world's most visited architecture website
i

Sign up now and start saving and organizing your favorite architecture projects and photos

i

Find the most inspiring products for your projects in our Product Catalog.

i

Get the ArchDaily Chrome Extension and be inspired with every new tab. Install here »

All
Projects
Products
Events
Competitions
  1. ArchDaily
  2. Articles
  3. Phare Tower / Morphosis Achitects

Phare Tower / Morphosis Achitects

Phare Tower / Morphosis Achitects

Architecture: Morphosis Architects Location: Puteaux, France Project Principal (through Design Development): Tim Christ Project Director: Charles Lamy Project Manager: Matt Grady Project Architect: David Rindlaub Project Designer: Chandler Ahrens Client: Unibail Program: Commercial office tower with office space, employee restaurants, public café, trading floors, public amenities, and parking for 450 cars Type: Commercial Constructed Area: 185,494 sqm Design Year: 2006-2009 Construction Year: 2010-2014 Images: Morphosis Architects Texts: Thom Mayne and Morphosis More info: http://www.morphopedia.com/

Drawing on the power of parametric scripting, the design of the Phare Tower gathers disparate programmatic, physical, and infrastructural elements from the requirements of the building and synthesizes these into a form that seamlessly integrates the building into the idiosyncrasies of its site while expressing multiple flows of movement. In the spirit of the Paris Exposition competition proposals, the tower embodies state-of-the-art technological advances to become a cultural landmark.

The complex structure and skin adapt to the tower’s nonstandard form while simultaneously responding to a range of complex, and often competing, physical and environmental considerations. Technologies integrated into the Phare Tower capture the sun and wind for the production of energy and selectively minimize solar gain while maximizing glare-free daylight. Its high-performance skin transforms with changes in light, becoming opaque, translucent, or transparent from different angles and vantage points. At night, ribbons of light garland the building to animate the building’s shifting form.

Between 1958 and 1989, high-rise buildings (banned in the historic center of Paris) were constructed just outside the city boundary, forming the business district of La Défense two miles west of Paris. The Phare Tower (phare being French for beacon or lighthouse) marks the first stage of a major redevelopment of the district. La Défense is currently a zone of discrete, isolated buildings amid blank plazas-essentially a nonsite.

The tower emerges from its irregular site, defined by a neighboring motorway and a rail link, and bisected by an existing pedestrian walkway. It is located between the 1989 Grande Arche de la Défense and the 1958 CNIT building, the former exhibition hall of the National Inter-University Consortium for Telecommunications, with an architecturally significant glass façade, designed by Jean Prouvé. These disparate elements, crowded together and seemingly unrelated, provide an opportunity to mend the site. The site strategy thus synthesizes the programmatic, physical, and infrastructural complexities to connect the surrounding urban space and create a coherent sense of place where none previously existed.

At the levels of urbanism and circulation, the scheme complements existing plans to transform the CNIT into a center for commerce and recreation. Circulation is directed from the existing transit hub below grade, through the renovated CNIT facilities, and into the tower’s public spaces via a pavilion. The pavilion connects to the Place Carpeaux, and transitions from horizontal to vertical, becoming an integral element in the tower’s form. Glazed exterior escalators soar 35 meters from the pavilion to the tower’s ninth-floor lobby, transporting approximately eight thousand pedestrians each day. As the visitor rides up the escalators to the Grand Hall, strategically located glazing reveals views of the traffic passing underneath, as well as of Parisian monuments in the distance.

Rather than an isolated and autonomous tower, the building is a hybrid structure. The 300-meter tower straddles the site to meet the ground as a tripod. It comprises one splayed structural leg, two usable legs (the Trapezium, to the west, and the East Building), as well as a pavilion that engages the surrounding context and transforms the public space of the plaza. The two usable legs frame a 24-meter-wide by-30-meter-tall void in the tower’s base, creating a monumental urban gateway, which maintains view corridors and allows pedestrian traffic to flow directly underneath the building.

As it rises from its tripod base, the tower’s asymmetric profile swells slightly to accommodate the soaring Grand Hall, then becomes more slender in response to wind load, and finally tapers off to a thicket of wind turbines on the roof. The tower appears to shift continually, distinct from different vantage points-not a single image but a dynamic structure that responds to its site, environment, and performance requirements. At its base, the building’s skin opens, exposing a 233-foot-high Grand Hall, which functions as a public plaza in the air. The Grand Hall becomes the center for all vertical transportation. From the Hall’s security checkpoint, people transition to double-deck banks of express elevators serving the office tower. Typical urban social spaces-cafés and a terrace-are distributed vertically throughout the tower. On the 66th floor, a sky restaurant and a panoramic terrace, offering spectacular 270-degree views, are open to the public.

Technologies integrated into the Phare Tower harness the wind for the production of energy and selectively minimize solar gain while maximizing glare-free daylight. The tower is crowned with a cluster of antennas and a wind farm of turbines that harvest energy-a metaphorical garden in the sky. Both the form and the orientation of the building respond to the path of the sun. The planar, clear-glazed north façade maximizes interior exposure to year-round natural daylight. A curvilinear second skin of diagonal stainless steel mesh panels wraps the tower’s continuous south, east, and west glazed façades to minimize heat gain and glare and maximize energy efficiency.

See more:

Articles
Cite: Ethel Baraona Pohl. "Phare Tower / Morphosis Achitects" 28 Apr 2009. ArchDaily. Accessed . <http://www.archdaily.com/20692/phare-tower-morphosis-achitects/>
Read comments