Salzburg Regional Hospital Extension – SALK / Atelier Thomas Pucher

© / MISS3

Atelier Thomas Pucher recently won the first prize in the international competition for the new extension of the Regional Hospital. The design combines a “double-comb” structure that accommodates treatment and examination rooms with a cross-shaped area dedicated for the ward and nursery departments. This distribution is completed by a final slab that host the laboratory and that integrates seamlessly the whole building. More images and architects’ description after the break.

© Atelier Thomas Pucher / MISS3

The building complex is delineated towards the train lines by the slabs of the laboratory and the parking garage. These three elements merge into a very functional and yet peaceful structure that integrates perfectly into the surroundings.

© Atelier Thomas Pucher / MISS3

The key concept of the general design of the building was to guarantee optimal performance, assuring minimum distances between functions and offering a clear overview of the structure and organization of the building. At the same time, it was also necessary to response to the requirements of the plot and its surroundings, and to the extreme complexity of a phased implementation. One of the main ideas was to integrate open green spaces throughout the building that would provide both natural light and a touch of nature.

© Atelier Thomas Pucher / MISS3

These “pocket parks”, designed with different sizes and textures, offer a place for quiet contemplation and relaxation for staff, patients and families. These green areas also are known to have therapeutic qualities, by boosting rehabilitation and the well-being of its users.

© Atelier Thomas Pucher / MISS3

The planning of extension of the Salzburg Regional Hospital has already started and the first phase of the project is due to be completed in first quarter of 2015.

Architects: Atelier Thomas Pucher
Location: Salzburg, Austria
Team: Thomas Pucher, Klaus Hohsner, Erich Ranegger, C.Matthias Kügler, Claus Michael Plasencia-Suarez, Robert Lamprecht, Daniel Kotrasch, Hannes Stöffler, Dorota Nagowska, Erich Ranegger, Elisabeth Maria Weber
Type: Hospital
Status: 1st prize International Competition
Area: 89 000 m² GFA

Cite: Furuto, Alison. "Salzburg Regional Hospital Extension – SALK / Atelier Thomas Pucher" 04 Feb 2012. ArchDaily. Accessed 27 Nov 2014. <http://www.archdaily.com/?p=204810>