We’ve built you a better ArchDaily. Learn more and let us know what you think. Send us your feedback »

Lik House / Satoru Hirota Architects

  • Architects: Satoru Hirota Architects
  • Location: Tokyo, Japan
  • Structural Design : nieda+hisaeda architects / Taizen Nieda+Taizo Komatsu
  • Site Area: 294.90 m2
  • Contractor: Eiger Co. Ltd / Noriaki Fujii+Masakazu Sasaki+Koji Misaki
  • Area: 108.21 sqm
  • Project Year: 2010
  • Photographs: Satoru Hirota Architects

© Satoru Hirota Architects © Satoru Hirota Architects © Satoru Hirota Architects © Satoru Hirota Architects

From the architect. Lik house is located in the place which went into the residential section from the business district. It was rebuilding in the land in which it was born and the client grew up. It was expected of the residence with a feeling of a resort which can be relaxed, securing privacy, since medium-rise collective housing is also scattered around besides the single-family house of a low layer.

© Satoru Hirota Architects
© Satoru Hirota Architects

Although it was a site comparatively calm as a residential section in the city of Tokyo, having considered balance with a surrounding residence, it was thought that not much big volume was not suitable. Three small common stores have been mostly arranged along a site boundary, and the residual part made by it became the exterior space whose character is different.

© Satoru Hirota Architects
© Satoru Hirota Architects

Each volume made wall thickness the shape of a tube of the monocoque by the comparatively thin concrete of 150-mm thickness so that the presence of a building might not become superfluous too much, and so that the boundary between an inside and the exterior might continue vaguely. While slender one-room space is sometimes bent, the president of a university amounts to about 50m continuously. It is dotted in space like this tunnel as a unit with a small function called a kitchen wine cellar toilet closet.

© Satoru Hirota Architects
© Satoru Hirota Architects

Tasting a peculiar feeling of a trip by diffusion of a soft light, or change of a field of view, if it is wandering about the inside and outside of the building freely by the purpose and feeling at that time -- it becomes.

plan
plan
Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address. Cite:"Lik House / Satoru Hirota Architects" 02 Feb 2012. ArchDaily. Accesed . <http://www.archdaily.com/204137/lik-house-satoru-hirota-architects/>