Baroque Court Apartments / OFIS arhitekti

Courtesy of OFIS arhitekti

Architects: OFIS arhitekti
Location: ,
Project Team: Rok Oman, Spela Videcnik, Andrej Gregoric, Janez Martincic, Janja Del Linz, Laura Carroll, Erin Durno, Leonor Coutinho, Maria Trnovska, Jolien Maes, Sergio Silva Santos, Grzegorz Ostrowski, Javier Carrera, Magdalena Lacka, Estefania Lopez Tornay, Nika Zufic
Structural Engineering: Elea IC d.o.o.
Mechanical Engineering: ISP d.o.o.
Electrical Engineering: Eurolux d.o.o.
Client: DZS d.d
Site Area: 692 sqm
Gross Floor Area: 2,420 sqm
Photographs: Tomaz Gregoric, Jan Celeda

This project involves the renovation of three Baroque block houses with an enclosed internal court in the old city center next to the City Hall, opposite the Robba Fountain and close to Plecnik’s three bridges.

Courtesy of OFIS arhitekti

Existing condition: All three courtside block are owned by Publishing Company.

The ground floor is used as bookshop and the spaces above on the first floor were used for offices and last adapted in the early eighties. The internal court was rebuilt as a closed, semi glazed service space used for the building’s main air conditioning devices.

Courtesy of OFIS arhitekti

The brief required to connect the houses into one single unit with implementation of 12 apartments around the small internal court. Baroque elevations facing the street had to be mainly reconstructed to their original state, the internal court on the other hand could be adapted and revitalized; both under the State Heritage supervision. The concept reinstates the existing court as a new central communicating space between levels and apartments. At the same time provides light into the apartment spaces overlooking the court. Since the court is very narrow and enclosed from all sides the main concern was how to provide as much light as possible and to become a central form of internal garden. The result is a fully glazed envelope formed along with reflective elements covering historic elements on the courtyard elevations.

Courtesy of OFIS arhitekti

The reflective elements are outlines of historical stone arches, pillars and slabs, which were discovered during the construction. These historical elements become part of the interior and form reflections on the glazed envelope. Together with the transparency of the apartment spaces and reflective elements the court benefits from additional light and visual elements. Exterior features such as tower of Ljubljana Dome and the castle are also reflected down into the courtyard.

Sustainable issues: Maximum spaces are used for living areas, the internal court is open-air; gains natural light for internal apartment spaces together with providing natural ventilation, except for roof apartments additional air condition is not needed.

View this project in Google Maps

* Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address.
Cite: "Baroque Court Apartments / OFIS arhitekti" 30 Jan 2012. ArchDaily. Accessed 26 Oct 2014. <http://www.archdaily.com/?p=203848>