Flint House / Nick Willson Architects

© Gareth Gardner

Architect: Nick Willson Architects
Location: London,
Project Area: 170sqm.
Photographs: Gareth Gardner
   

© Gareth Gardner

have recently completed their first built work since setting up their small Shoreditch-based practice in January 2010. We were appointed as architects by the clients and our brief was to design a beautiful new sustainable home for their imminent family at 11 Morden Road Mews in Blackheath, south-east London.

© Gareth Gardner

The key component of ‘Flint House’ was to combine new technology with an element of craft, which all too often is lost in new build houses. The house brings together a rich mixture of crafted elements: the textural flint wall, lead cladding and timber joinery, which are all made by hand, employing specialist trades people. We have created a completely bespoke home for the clients; we have designed unique windows and doors, distinctive kitchen joinery, specially integrated baby gates and custom-made door handles. A sustainable prefabricated timber frame created with a 3mm tolerance using a BIM model, also creates a highly insulated interior. From this large element to the infinitely small, every detail has been carefully considered, including a one-off dining table for the kitchen. This level of care and detail, creates a new home which is both sustainable and a perfect fit for the family.

© Gareth Gardner

For us, architecture is storytelling, from the evolution of a first sketch into a finished building – the client is central to this process and we develop the narrative together. During the early stages, the clients were keen to retain some of the existing 50’s cottage and build a traditional-looking house. However, as we pursued various design options, we convinced the clients that the existing, inefficient buildings should be demolished and replaced with a new-build, sustainable house. In response to the client’s concerns over the house being too contemporary and merely just another glass box, we proposed a pitched roof and the use of traditional crafted materials.

© Gareth Gardner

On plan, the house is divided into four wings – two to the west and two to the east. All four areas are linked by a central circulation route and library space, visually connected by a large glazed element next to the entrance. Externally, these different elements are expressed with a subtle palette of materials, which are in harmony with the surrounding buildings and reflect their orientation and function. The two west wings are clad in a mixture of split flint and render. Unifying the overall composition, the warm render is a constant background to the flint, which only covers the rear of the house. The east elevation, which brings together the landscape, home and garden, is enclosed in a ribbon of vertical oak cladding that runs from the ground floor, along the terrace and first floor walls. The house therefore has a strong element of texture and materiality, from the rough flint of the exterior to the smooth resin and white tongue and groove joinery, which wraps around the interior. The vertical lines of the exterior oak are reflected in the lines of the interior joinery within the kitchen and hallway.

concept sketch

In a nod to Alvar Aalto, we wanted to bring the exterior into the interior with a strong connection to the garden and first floor balcony. To maximize natural light and to reinforce visual connections with the natural garden, all the windows and roof lights frame a view of the exterior trees and vegetation. This simple concept allows different levels of light to permeate the house as the seasons change. The reading seat in the library, which was conceived as a calm and contemplative space, faces the large chestnut tree in the garden. Although the house is situated just on the outskirts of London, this gives the feeling that you have escaped to the countryside.

north elevation

One of our key philosophies of sustainability was realised in Flint House, with the use of the highly insulated timber frame, combining finn forest I joists and robust details for air tightness. The oak is English and A star rated in terms of FSC. In addition, solar thermal panels were fitted with smart meters to provide the house with sustainable heating. The house also makes use of natural ventilation and a sedum roof above the new garage.

plan 01
Cite: "Flint House / Nick Willson Architects" 22 Jan 2012. ArchDaily. Accessed 31 Oct 2014. <http://www.archdaily.com/?p=200271>