ArchDaily | Broadcasting Architecture Worldwidethe world's most visited architecture website
i

Sign up now and start saving and organizing your favorite architecture projects and photos

i

Find the most inspiring products for your projects in our Product Catalog.

i

Get the ArchDaily Chrome Extension and be inspired with every new tab. Install here »

  1. ArchDaily
  2. Projects
  3. Museum
  4. Japan
  5. Kengo Kuma & Associates
  6. 2009
  7. Kanayama Community Center / Kengo Kuma & Associates

Kanayama Community Center / Kengo Kuma & Associates

  • 01:00 - 19 January, 2012
Kanayama Community Center / Kengo Kuma & Associates
Kanayama Community Center / Kengo Kuma & Associates, © Takeshi Yamagishi
© Takeshi Yamagishi

© Takeshi Yamagishi © Takeshi Yamagishi © Takeshi Yamagishi © Takeshi Yamagishi +9

From the architect. The site is located at the foot of Kanayama Castle, known for its beautiful stone wall and stone pavement. It is a community center incorporating guidance facilities for this historic place and a workshop for local residents to learn handicraft and dyeing. The site is divided at near the center by a 6m difference in levels. Bearing this physical feature in mind, it was designed to form a lane loosely connecting the two facilities, taking in a sense of distance towards its rich surrounding nature. Technically, volume of the two-story community center is replaced by a breast wall, and is connected on the 2nd level to the guidance facility via ‘community square’ on the 2nd floor, thus providing a circulative layout. The entire architecture therefore is the breast wall.

© Takeshi Yamagishi
© Takeshi Yamagishi

The exterior wall is a thin and light screen, a transformation of the ‘stone wall’ that characterizes the historic spot. Stone is fit in the steel plate supporting the load of the entrance porch, so that a feel of calmness and strength can be added to the semi open-air space. There are two types of shapes in the stone, determined by the weight that can be carried by one person, and they are developed in a regular pattern to gain a sense of lightness, seeking a symbol born from the pattern. For the ceiling of the interior also, cement excelsior board and rectangular panel were layered in top and bottom and plastered in a pattern, giving varied degrees so that its fractionalization and spatial gaps would develop in three-dimension. It is an attempt to link the material and the space by patterns.

© Takeshi Yamagishi
© Takeshi Yamagishi
Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address. Cite: "Kanayama Community Center / Kengo Kuma & Associates" 19 Jan 2012. ArchDaily. Accessed . <http://www.archdaily.com/199706/kanayama-community-center-kengo-kuma-associates/>