Shou Sugi Ban / BYTR Architects

© Ossip van Duivenbode

Architects: BYTR Architects
Location: ,
Projectteam: Tjerk van de Wetering, Richel Lubbers, Dominique Vermeulen
Client: Private
Completion: 2010
Wooden framework: Prehocon, Bunnik
Building costs: €100.000 excl. BTW
Photographs: Ossip van Duivenbode

   

© Ossip van Duivenbode

The sculptural form of this extension is a nice contrast with the minimal
expression of the 1950’s house. The shape of the extension and the position of it’swindows are carefullyrelated to the interiorfunctions. The skylight in the highest point provides extra daylight to flood the kitchen desk.
The stretchedwindow in the back facade provides a panoramic view into
the garden.

© Ossip van Duivenbode

The extension is built withsustainablematerials and techniques. The prefab woodenwalls are insulatedwithrecycled paper scraps, whichresults in an insulationvaluethat is twice as high as the currentregulationsprescribe. The cladding is made of platonisedwood, of which the frontside is carbonisedusingfire. This carbon layergives the extension a deep black glow and simultaneously acts as protectivelayerfor the wood, resulting in a completely maintenance free facade.

© Ossip van Duivenbode

All constructionelements are prefabricated and constructed at site, resulting in a total building time of 8 weeks. After the cellar and foundations were cast in concrete, the wooden extension gotplaced in oneworkingday.

© Ossip van Duivenbode
Cite: "Shou Sugi Ban / BYTR Architects" 13 Jan 2012. ArchDaily. Accessed 20 Dec 2014. <http://www.archdaily.com/?p=198946>
  • Bálint Marosi

    Very nice! the form, the materials, the whole behaviour… just great!