Seongbuk Gate Hills / Joel Sanders Architect and Haeahn Architecture

© ChaiSoo Ok

Architects: Joel Sanders Architect, Haeahn Architecture
Location: , South Korea
Client: LIG Engineering&Construction Co.
Size: 8,000 squaremeters / 2 acres / 86,111 sf
Units: 12 at 3,000 sf each
Photographs: ChaiSoo Ok

   

© ChaiSoo Ok

This project is located in the exclusive district of Seongbuk-dong, a neighborhood where precious traditional architecture and natural landscape is preserved and celebrated.

Presented with the challenge of a steeply sloping site, this enclave of 12 private houses is designed so that every residence possesses ample private outdoor space and unobstructed views of the landscape. From the scale of the site plan to the design of the individual units,the project weaves together building and landscape, natural and synthetic materials, and indoor and outdoorspaces. Each residence is 3,000 sf with a garage/entertainment level and two living levels.

© ChaiSoo Ok

BORROWED VIEW
The project’s design updates the ancient principle of the “borrowedview,” a compositional technique employed by Asian gardeners to create an impression of continuity between private gardens in the foreground and natural features in thedistance. The staggered arrangement of L-shaped dwellings ensures that each unit enjoys unobstructed open southern views of a wooded valley, framed in the foreground by its neighbors’ planted greenroof.

© ChaiSoo Ok

ROOFSCAPE: INTEGRATING LANDSCAPE AND ARCHITECTURE
All roofs are planted with a gridded pattern of four different species of sedum. When viewed from the national park across the valley, the pattern merges to form a dynamic composition of colors that change with the seasons, blending the structures into the densely wooded mountains surrounding the site.

© ChaiSoo Ok

A CONTEMPORARY INTERPRETATION OF TRADITIONAL KOREAN DOMESTICITY
Inspired by its location, the design approach incorporates elements of traditional Korean architecture into a more progressive design vocabulary. The continuous stone wall along the internal street protects the privacy of residents in a manner similar to bulwarks that once fortified ancient palaces. In addition, the cantilevered roofs of each unit hover about the winding stone wall in a pattern that recalls the streetscape of a historic Asian city.

© ChaiSoo Ok

INDOOR – OUTDOOR ROOMS
Inspired by the layout of the Han-oak, the vernacular Korean courtyard house, each of the four unit types is organized around two courtyards, which extend living areas out of doors and visually link each dwelling with the landscape beyond. The material palette and panoramic views flow seamlessly from the terraces into the living spaces: natural Stone finishes continue inside through glazed walls to meet wood floors that accentuate living areas, while furniture and upholstery incorporate materials and accent colors from the mountainview, blurring the boundary between indoors and outdoors.

© ChaiSoo Ok
Cite: "Seongbuk Gate Hills / Joel Sanders Architect and Haeahn Architecture" 04 Jan 2012. ArchDaily. Accessed 02 Oct 2014. <http://www.archdaily.com/?p=197131>
  • Tang Jwing

    Nice and practical

  • http://lmaofj.blogspot.com/ Pichon

    Amazing landscape and representation, the proyect is nice too, congrats!