Master Plan for Bastide Niel / MVRDV

©

The Urban Community of (CUB) and MVRDV recently presented the master plan for Bastide Niel, a 35ha extension of Bordeaux’ city center onto the right bank of Garonne River. The dense urban master plan will offer 3200 homes, offices and urban amenities, respect the existing fabric of the city and become one of the largest zero energy neighborhoods in the world. Construction is to start in 2014. More images and architects’ description after the break.

© MVRDV

The project Bastide Niel, with an envisioned urban program of up to 375.000m2 is regarded the most significant contemporary urban intervention in Bordeaux. But the character of the new neighbourhood will be intimate: a ‘capillary city’: A contemporary update of the European city: Combining history, human scale and individualism with density and sustainability.

© MVRDV

Bastide Niel will become a lively extension to the city center with a mixed program of 3200 homes, 25.000 m2 retail , 25.000 m2 offices, 15.000 m2 crafts and 58.000 m2 public facilities such as a university building, the municipal archives, a cultural building, a community center, schools, day care centers and sport facilities, such as a skate park. The 35ha site near the Garonne River lies within walking distance from the historic UNESCO listed center of Bordeaux and is currently occupied by warehouses, redundant barracks and rail embankments. The question was how to create a vibrant neighborhood in tradition of but as well as an update of the European city: historic, mixed and intimate; light, green and dense.

© MVRDV

The existing historic structures have served as basis for the master plan which follows the rail tracks and the lay-out of the barracks. All historic structures, railways, and platforms will be maintained and maximally densified, this new interpretation of the history makes the existing an active part and starting point for the new. Around these artifacts a network of 6 to 10 meter narrow streets is created leading to a safe traffic system with equal rights for cars, public transport, bikes and pedestrians. Most streets are one-way, serviced from the riverside or from the opposite avenue, whilst the tramway will be safely isolated on a special lane.

© MVRDV

This road, alley and lane network results in an intimate, capillary city with 144 city blocks. Inhabitants will live in an urban environment comparable to a historic city center. The envelopes developed by strictly applied light rules allow flexibility: ground floors may accommodate either residences, offices or shops. In-between and inside the blocks is space for small parks, pocket gardens and squares which add additional green to the large riverside Parc aux Angéliques designed by Michel Desvignes.

© MVRDV

Due to the vicinity of the river, parking will be solved above ground level. The plan suggests research into a UNESCO-friendly pedestrian glass bridge following the former main axis of the barracks, Allée cavalière.

© MVRDV

To achieve rich architectural variety the 144 blocks will be commissioned to 144 different architecture offices, an alternative IBA emerges. The existing buildings on site, among them the former Caserne Niel will be preserved, transformed or extended and become part of the neighborhood. The immediate neighbors have been engaged in a public participation process, this resulted among others in collective responsibility for communal gardens and a respectful small scale neighborhood adjacent to the existing homes at Rue Hortense.

© MVRDV

The zero energy ambition is reached through a series of interventions: A geothermal installation will pump up heat from 1 km depth. On the roofs and south facades of the buildings solar panels will be placed to produce electricity. The roof height allows each building to receive sun light at ground level whilst the volumes are restricted to 15 meters depth allowing natural ventilation from two sides. Based on these roof parameters a contemporary European city roofscape emerges.

© MVRDV

In 2014 the project will start with pilot projects including the cultural building, a mix use city block, a restaurant and the first gardens conceived in public participation. The former rail embankments will be temporarily used as orchard to grow trees for the neighborhood. The development is divided into 6 phases.

Cite: Furuto, Alison. "Master Plan for Bastide Niel / MVRDV" 01 Jan 2012. ArchDaily. Accessed 28 Jul 2014. <http://www.archdaily.com/?p=195848>

3 comments

  1. Thumb up Thumb down 0

    this article should contain more information for us to have clear idea about the design: main concept, street grid size, view corridor etc.

Share your thoughts