Toda House / Office of Kimihiko Okada

© Toshiyuki Yano

Architects: Office of Kimihiko Okada
Location: , Japan
Building area: 90.21 sqm
Total floor area: 114.26 sqm
Structural Engineer: Structured Environment
Mechanical Engineer: System Design Laboratory
Photographs: Toshiyuki Yano

© Toshiyuki Yano

The site is located in a residential area developed on a gentle perch in Hiroshima, overlooking a far view of the Inland Sea and Miyajima. The land of this area is developed into platforms form with several levels. The architecture was requested to have a view over the roof of the neighboring house, standing one level lower, and to consider security, for the site is located at the edge of the residential area, and to leave some space for extension when the client opens a small shop in the future.

© Toshiyuki Yano

To respond to the requests, the house is lifted from the ground. Like a bird’s nest, it called up architecture’s primary function of relief from disturbance. The house is open to the view and yet protected from the fear and environment. Slab and roof consists of one continuous plate. The variations of circulation and diverse spatial relations were achieved by placing a penetrating staircase. The extended plate made possible the future extension and softened the impression from the ground level. Spandrel wall changes its height accordingly to the thickness of slab. Together with the slab, the spandrel wall creates the continuous but various environments.

Cite: "Toda House / Office of Kimihiko Okada" 27 Dec 2011. ArchDaily. Accessed 19 Apr 2014. <http://www.archdaily.com/?p=194979>

7 comments

  1. Thumb up Thumb down 0

    Even though the interior space is limited it is still inviting. Talk about a unique way to live.

  2. Thumb up Thumb down 0

    Remind me the house Franck Lloyd Wright made for his son David and called “Living in the Southwest”

Share your thoughts