We’ve built you a better ArchDaily. Learn more and let us know what you think. Send us your feedback »

Stuttgart City Library / Yi Architects

  • Architects: Yi Architects
  • Location: Stuttgart, Germany
  • Total Cost:  € 79.0 million
  • Area: 3201.0 sqm
  • Project Year: 2011
  • Photographs: Stefan Müller

© Stefan Müller © Stefan Müller © Stefan Müller © Stefan Müller

From the architect. The opening ceremony for the new Stuttgart City Library by Yi Architects was on October 21, 2011.  After winning a competition for the project in 1999, the new library for Stuttgart in southern Germany has finally been unveiled.  Yi Architects have shared with us the drawings and images of the project.  Follow us after the break.

© Stefan Müller
© Stefan Müller

The site for the Stuttgart City Library was chosen in Mailänder Platz, an area that is perceived to be a future city centre growing out of the location of the library. With this in mind, the architects chose to physically express the importance of this cultural centre by giving the building a grand physical presence. The building takes the form of cube with an edge length of 45 meters.

© Stefan Müller
© Stefan Müller

It is constructed out of pale grey fair-faced concrete that visually frames an array of 9 x 9 frosted glass bricks. The shell is designed as a double façade that includes the glass brick level and an inner mullion/transom façade as the thermal building shell.

© Stefan Müller
© Stefan Müller

The form and symmetry of entrance of the building was inspired by the “Cenotaph for Newton” by Étienne Boullée, but the heart and core of the library follows the design of the ancient pantheon. Protected by a secondary façade, the cube-shaped room is situated in the middle of the building and is illuminated by a central roof light. In the center is a 1 m² fountain that ties the space as a meditative area.

plan
plan

The gallery hall is a five-story space, square-shaped and surrounded by a shell of books. The interior circulation is arranged in a spiral among the reading gallery areas, designed to be flowing promenades flooded with light from the glass roof. The forum, a third central room, is located below the heart. This is an event room which is in proximity to the light-railway line that crosses the first and second basement floors.

model 01
model 01
Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address. Cite:"Stuttgart City Library / Yi Architects" 23 Dec 2011. ArchDaily. Accessed . <http://www.archdaily.com/193568/stuttgart-city-library-yi-architects/>