Groupe scolaire à Sarcelles / Gaetan Le Penhuel Architectes

© Hervé Abbadie

Architects: Gaetan Le Penhuel Architectes
Location: ,
Perspectives: Julien Ventalon
Project Year: 2011
Photographs: Hervé Abbadie

© Hervé Abbadie

In the district of les Lochères, rehabilitation and extension of the school group Saint-Exupéry is an urban real issue. Its success depends on new links guarantor of new practices and an image upgraded the site. This, beyond its functional aspects must ensure:

- Its presence as a key element in the life of the neighborhood with a new visibility.

- The redefinition of outdoor spaces to better connect with its immediate environment

- Re-registration of its architectural heritage through the use of innovative techniques

© Hervé Abbadie

The Urban Plan provides reference to the East, after partial demolition of the building Marivaux, the extension of Descartes’s Walk. Since the North-South axis, we propose pedestrian crossing between East and West to serve the new school complex. The path from Beaumarchais Avenue, an actual profile from the city due to the presence of a new timber building. This 2 levels construction consists on a new nursery school and recreation center, while the existing building, built by B. Lafaille on Jean Prouvé building system, is rehabilitated to receive the two elementary schools. In the West, a generous forecourt, which we call “Court School” begins on the driveway Beaumarchais Descartes to reach the aisle. True “backbone” of the project, it gives direct access to the hall of the nursery school and then to playgrounds of elementary schools as well as all local shared.

View this project in Google Maps

* Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address.
Cite: "Groupe scolaire à Sarcelles / Gaetan Le Penhuel Architectes" 21 Dec 2011. ArchDaily. Accessed 23 Aug 2014. <http://www.archdaily.com/?p=193356>

2 comments

Share your thoughts