ArchDaily | Broadcasting Architecture Worldwidethe world's most visited architecture website
i

Sign up now and start saving and organizing your favorite architecture projects and photos

i

Find the most inspiring products for your projects in our Product Catalog.

i

Get the ArchDaily Chrome Extension and be inspired with every new tab. Install here »

  1. ArchDaily
  2. Projects
  3. University
  4. United States
  5. Pearce Brinkley Cease + Lee
  6. 2009
  7. Park Shops Adaptive Reuse / Pearce Brinkley Cease + Lee

Park Shops Adaptive Reuse / Pearce Brinkley Cease + Lee

  • 01:00 - 14 December, 2011
Park Shops Adaptive Reuse / Pearce Brinkley Cease + Lee
Park Shops Adaptive Reuse / Pearce Brinkley Cease + Lee, Courtesy of JWest Productions
Courtesy of JWest Productions

Courtesy of JWest Productions Courtesy of JWest Productions Courtesy of JWest Productions Courtesy of JWest Productions +12

  • Architects

  • Location

    Raleigh, NC, United States
  • Project Team

    Donna Francis, Don Kranbuehl, Clymer Cease, Irvin Pearce, Rob Harkey
  • Client

    North Carolina State University
  • Area

    51.0 ft2
  • Project Year

    2009
  • Photographs

    Courtesy of JWest Productions

From the architect. A three-story, 50,000-square-foot classroom and research building at North Carolina State University, with lecture halls, laboratories, advising offices, a television production studio, video editing suites, and an internet café. The L-shaped structure defines a new campus plaza. This project received a 2011 National AIA CAE Facility Design Merit Award.

Courtesy of JWest Productions
Courtesy of JWest Productions

Pearce Brinkley Cease + Lee sought to preserve one of the oldest spaces on campus—a 1914 masonry building that once housed steel shop classes—and update it in a way that sets off its history and texture. The architects gutted the structure, removing gypsum board walls and sandblasting the brick beneath. They cleared two intersecting paths through the wings on the main level, echoed by similar paths on the ground level. Where the corridors meet, PBC+ L removed a third-floor bay of restrooms to bring the lobby to double height and allow light from the clerestory windows to filter down. At the main stair, they cut away a section of floor to open up views of all three stories. Visitors descend the stair to a glassed-in café pavilion, which serves as Park Shops' new main entrance. Contrasting old materials with new, the architects left narrow gaps between the brickwork and some of the ceiling edges, so that thin strips of light wash over the bricks and reveal their texture.

Courtesy of JWest Productions
Courtesy of JWest Productions
Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address. Cite: "Park Shops Adaptive Reuse / Pearce Brinkley Cease + Lee" 14 Dec 2011. ArchDaily. Accessed . <http://www.archdaily.com/189882/park-shops-adaptive-reuse-pearce-brinkley-cease-lee/>