Ballast Point Park / Choi Ropiha Fighera

© Brett Boardman

Architect: Choi Ropiha Fighera
Location: Ballast Point Park, , NSW, Australia
Client:  Sydney Harbour Foreshore
Structure
Floor Area: 460 sqm

Completion: 2009
Photographs: Brett Boardman 

© Brett Boardman

BallastPointParkis located on a prominent headland overlookingSydneyHarbour. A former Caltex lubricant and oil storage facility, it sits at the tip of the suburb of Bichgrove inSydney’s inner west.

The restoration of Ballast Point to a new public harbour-side park, reveals and draws interest from the history of the site by retaining the cliff faces where ballast was once quarried by the early settlers, as well as retaining the footprints of the storage drums which previously occupied the site.

© Brett Boardman

The challenge was to establish an appropriate design language that responded to the site’s history and past abuses whilst celebrating this new layer to its story. Our strategy addresses these issues by retaining selective components of past layers within a composition of recycled materials and finely crafted detailing underpinned by ESD principles, to create a park that speaks of the future.

© Brett Boardman

Our objective was to explore the use of recycled materials in all design elements in order to limit our use of newly extracted raw materials. We did not want to destroy another landscape in order to rebuild this one.

Retaining walls are built from recycled site demolition materials, all concrete used is a recycled mix. All timbers, aggregate, soil and mulch are recycled. This composition of recycled materials is held together by an astute attention to detail which elevates it above the pragmatic to the unique. The park challenges us to reassess the potential for using recycled materials to create high-end products and reduce our draw-down on new raw materials.

© Brett Boardman

The architectural programme for the park redevelopment includes two amenities buildings and a cliff-top shade structure. These architectural interventions work within this overall philosophy by layering the site with contemporary structures that complement the remnant site features through their materiality and industrial sensibility.

© Brett Boardman

A series of finely crafted shading devices were developed as the key architectural device to link the structures around the park, which in turn bring a fine-grain textural quality to this otherwise post industrial context. These structures provide for light-filled naturally ventilated spaces with an intriguing play of light and shadow for both the amenities blocks and the shade structure.

The shading canopy is formed with golden yellow seat belt webbing complimenting the richness and colour of the sandstone cliff faces and cuttings. The webbing is woven in an interlocking pattern to allow full shade in the middle of day and dappled light in the morning and late afternoon, offering an ever changing play of light and shadow animating the structures during the course of the day.

Close up, one can ‘hear’ the structures as wind blowing over the structures causes minor vibrations in the webbing. In addition, one is offered an understanding of the construction and structural forces at play expressed through the tensioning system developed to form the woven canopy, alluding to the mechanics and joy of nautical crafts on the harbour.

Details

The amenities blocks are “umbrellaed” by the canopy structure. Below the canopy are open plan modules of recycled aggregate in-situ concrete and recycled hardwood. These materials form a seamless extension of the park materiality exploiting the robustness of the site as well as bringing finely crafted elements into the composition, such as the bespoke pre-cast wash basins.

The architectural expression sits finely between abstraction and tectonic expression allowing from a distance, the eye to appreciate the shade structures as delicate textured ‘kites’ playing in the wind.

plan

View this project in Google Maps

* Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address.
Cite: "Ballast Point Park / Choi Ropiha Fighera" 10 Feb 2012. ArchDaily. Accessed 01 Sep 2014. <http://www.archdaily.com/?p=189515>

0 comments

Share your thoughts