Private House / Strom Architects

© Peter Guthrie

Strom Architects shared with us their design for a private house located in , UK, which has been rendered with great quality by by Peter Guthrie. The client was aiming for country house – ‘a dream in a wood’, a peaceful place to relax, regenerate, and think of new ideas. So the architects created with a linear design that has picked up on the building form – the ‘long cottage’ found along Iken Common, and one can see the design as an evolution of the longitudinal cottage. More images and architects’ description after the break.

© Peter Guthrie

The site is located in Suffolk two miles inland from Aldeburgh, and lies within the Suffolk Coast and Heaths Area of Outstanding Natural Beauty. The site itself forms part of an overall land ownership of 2.5ha surrounded by agricultural land.

© Peter Guthrie

The current site has foundations, ruins and some low walls from a house that burned down eight years ago. There is also an existing outdoor pool. Immediately to the west of the pool and ruins, there is a small area of open grass that runs up to the edge of a beautiful copse of mature oak trees. The site is located on the edge of flood zone 2 and 3, and requires a raised floor level 1.5m above the old cottage. The existing site with the pool, its ruins and low walls has a very strong presence, and we wanted to keep this as an important part of the site.

© Peter Guthrie

The building sits above the ruins and the edge of the pool, as to respect the current site, but also to deal with the floor level that is required, due to the potential flood risk. The building is also set like this so that it can be read on its own, and thus touch the existing site lightly. The building is orientated towards the west-south-west, and sits on an angle above the existing ruins facing the best views as well as creating a clear juxtaposition of geometry to the ruins.

© Peter Guthrie

A two-storey element punctures through the roof, and contain a master bedroom suite at the first floor. This is positioned towards the existing coach house, thus minimizing the impact of the building on the more open site to the south. This two storey element is recessed from both the west and east facades as to reduce the scale and the appearance of the building.

© Peter Guthrie

The building is entered via a bridge that spans the ruins. This sets up the whole philosophy of the house, even before you actually enter, as well as successfully dealing with safe egress form the house to higher land in case of a flood.

Architect: Strom Architects
Location: Suffolk, UK
CGI Visualization: Peter Guthrie Visualisation
Structural Engineer: Barton Engineers
Client: Private
Program: Currently in Planning, Construction May 2012 – March 2013
Materials: Corten cladding, dark-grey stained timber boarding

Cite: Furuto, Alison. "Private House / Strom Architects" 03 Dec 2011. ArchDaily. Accessed 25 Nov 2014. <http://www.archdaily.com/?p=188418>
  • http://www.amonle.com amonle

    guthrie awesomeness again

  • dr

    very nice project but the pool is quite strange, old one??

    • Magnus Strom

      Indeed, pool is existing. The new house floats over ruins of a house that burned down eight years ago.

  • http://www.3dslondon.co.uk Simon Moir

    Peter Guthrie is presenting @3dslondon this wednesday – all welcome @hayesdavidson

  • Juan

    Beautiful plan. Clean… Very clean. I love it.

  • Pingback: Another Modern Private House Located in Suffolk, UK

  • Magnus Strom

    Planning Approval was gained today on the 4th of January 2012!

  • http://www.stromtarifvergleiche.com/ Stromtarif vergleichen

    I do accept as true with all of the ideas you’ve offered to your post. They’re very convincing and can certainly work. Nonetheless, the posts are very brief for newbies. Could you please prolong them a little from next time? Thanks for the post.