House in Aroeira / Aires Mateus

  • 07 Feb 2012
  • Houses Selected Works
Courtesy of Aires Mateus

Architect: Aires Mateus
Location: ,
Design Team: Manuel Aires Mateus, Francisco Aires Mateus
Date of construction: 2009-2010
Collaborators: Francisco Caseiro, Catarina Bello,Serena Santini
Client: private
Engineer: AFA consult
Constructor: 2GM
Surface Area: 1500 sqm
Building Area: 300 sqm
Photographer: Courtesy of Aires Mateus

   

Courtesy of Aires Mateus

The site’s hexagonal shape goes unnoticed due to the lack of fencing, which dilutes the land into the surrounding pine trees. This house covers the maximum possible area, echoing the shape of the site. It is arranged around a courtyard, articulating its spaces as an extension of this central space. Beginning from a capricious shape, this house encounters its first sharp boundary in the outline of the awning. The auxiliary zones resolve the geometry, tranquilising the main spaces.

Courtesy of Aires Mateus
Cite: "House in Aroeira / Aires Mateus" 07 Feb 2012. ArchDaily. Accessed 23 Oct 2014. <http://www.archdaily.com/?p=188322>