Tile and Concrete / Francesco Di Gregorio & Karin Matz

© Francesco Di Gregorio

Architects: Francesco Di Gregorio & Karin Matz
Location: Parma,
Project Year: 2011
Project Area: 90 sqm
Photographs: Francesco Di Gregorio

Located in Lasagnana, on a tiny street in the middle of Val Parma, the ground level of a former stable has been converted into an apartment / studio for a young couple.

© Francesco Di Gregorio

Dimensions and shapes come from the position of existing elements: windows, walls and columns.
The strongest element of the stable was for us the “whole space”.

© Francesco Di Gregorio

A bathroom is the only volume added, completely covered in white 10×10 cm tiles that bring light and uniformity. It is a freestanding structure where space has been turned inside out. The bathroom stands on a new concrete floor, which is separated from the existing walls and columns by a gap framed with steel plates, which define its limit and absorbs its flows.

Plan
© Francesco Di Gregorio

The “whole space” is the bathroom, the bathroom is the “whole space”; All supported by a uniform slab. No distinction is made and only position and relation matter.

© Francesco Di Gregorio

Divisions are possible through lightweight vertical surfaces hanging from a grid of stainless steel wires, which also transport the electrical cables around the space. The kitchen is under construction and will sit in the existing heating room of the house.

© Francesco Di Gregorio

Once finished, realizing that the bathroom box looks like the face of a beautiful cow. It might just be a coincidence, but one that made us happy, because we love cows!

Text provided by Francesco Di Gregorio &

View this project in Google Maps

* Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address.
Cite: "Tile and Concrete / Francesco Di Gregorio & Karin Matz" 02 Dec 2011. ArchDaily. Accessed 22 Oct 2014. <http://www.archdaily.com/?p=188180>