Yallingup Residence / Wright Feldhusen Architects

© Patrick Bingham-Hall

Architects: Wright Feldhusen Architects / Tim Wright
Location: Yallingup,
Builder: Keith Russell Constructions
Structural Engineer: Carnegie Associates
Landscape Design: Paul Bangay
Photographs: Patrick Bingham-Hall

The site is a rural location with spectacular valley views to the east. The house is a holiday residence for the client and their extended adult family, and their children. The client is involved in steel fabrication, and therefore steel structure was part of the construction basis.

Plan

The main living area is a large glassed pavilion that sits over a massive stone bedroom suit which is nestled into the hill. This provides perfect sound and privacy separation from the activities above. The main bedroom suite is a wing that penetrates and pokes through this pavilion. This is a continuation of the garage and laundry areas which creates a western courtyard. The entry is at the intersection of these elements.

© Patrick Bingham-Hall

The transparency of the main living area is critical to swallowing the view. The steel roof structure ensured the roof floats over with butt jointed glass. The main external living areas are to the north and are protected by large roof overhang. The materials are selected to weather with time and also contrast with the predominantly modernist architecture.

© Patrick Bingham-Hall

Text provided by

Cite: "Yallingup Residence / Wright Feldhusen Architects" 26 Nov 2011. ArchDaily. Accessed 21 Nov 2014. <http://www.archdaily.com/?p=187256>