House in Sobral da Lagoa / Ricardo Bak Gordon

© Leonardo Finotti

Architects: Ricardo Bak Gordon
Location: ,
Project Team: Ana Durão, Luís Pedro Pinto, Walter Perdigão
Project Year: 2008
Project Area: 234 sqm
Photographs: Leonardo Finotti

In a rural vernacular village near Portugal’s west coast, a white volume is filled in the void left between two houses.

© Leonardo Finotti

The house is located at Sobral da Lagoa a few Km from the newest Óbidos resorts developments. The village is characterized by the white single family houses with their red clay tiled roofed. The plot is defined by the space left between two of these houses, with one side facing the street (where one can access) and the other facing the landscape. The new volume is bounded with the adjacent houses, giving form to the house and releasing the rest of the plot area to the pool and garage.

Plan

The program consisted of a single family house suitable to become a second house for vacations or a permanent house to the one’s seeking the quietude of the rural environment. The two stories white painted plaster volume, is as so, shaped by the neighbor constructions, more linear in entrance façade and enclosing in the façade facing the pool and the outlying fields.

© Leonardo Finotti

In both cases, it’s the character of the colored window openings engaging with its unique position that animates their composition. Facing the fields, the pool sets the line of the horizon while giving roof to the storage and garage underneath, to which one can arrive from the street below.

Section

On foot, we enter between the two stories, half-way the ground floor social spaces and the upper floor bedrooms. All the spaces are contaminated by both the framed landscape view and the pastel colored filtered light brought inside by the reflections of the painted window shutters. Although the interior finishes point to a more conventional comfort with the wood floor and the white painted walls and ceiling, the outside spaces are quite opposite, searching for fresh and durable materials that give way to the smooth breeze passing by the pool water.

© Leonardo Finotti

Text provided by Ricardo Bak Gordon

Cite: "House in Sobral da Lagoa / Ricardo Bak Gordon" 27 Nov 2011. ArchDaily. Accessed 20 Sep 2014. <http://www.archdaily.com/?p=186444>

4 comments

  1. Thumb up Thumb down 0

    That pool will be a cesspool in no time with rainwater falling directly from that old roof nearby.
    Maybe the pool should be on the left side of that photo and the paved area and bench with a gutter behind it should enclose that space on the right and hide the old roof.

    but hey, that’s just me.

    plans would be nice indeed.

    • Thumb up Thumb down 0

      I don’t think it rains that much in that part portugal. Well, at least not in the season when you would use a swimmingpool.

Share your thoughts