ArchDaily | Broadcasting Architecture Worldwidethe world's most visited architecture website
i

Sign up now and start saving and organizing your favorite architecture projects and photos

i

Find the most inspiring products for your projects in our Product Catalog.

i

Get the ArchDaily Chrome Extension and be inspired with every new tab. Install here »

  1. ArchDaily
  2. Projects
  3. Swimming Pool
  4. Portugal
  5. Topos Atelier de Arquitectura
  6. 2008
  7. Tabuaço Municipal Pools / Topos Atelier de Arquitectura

Tabuaço Municipal Pools / Topos Atelier de Arquitectura

  • 01:00 - 30 November, 2011
Tabuaço Municipal Pools / Topos Atelier de Arquitectura
Tabuaço Municipal Pools / Topos Atelier de Arquitectura, © Xavier Antunes
© Xavier Antunes

© Xavier Antunes © Xavier Antunes © Xavier Antunes © Xavier Antunes +29

  • Architects

  • Location

    Tabuaço, Portugal
  • Architects

    Topos Atelier de Arquitectur / Jean Pierre Porcher, Margarida Oliveira and Albino Freitas
  • Collaborators

    Sofia Lima, Michael Ferreira, Luís Peixoto
  • Area

    2059.0 sqm
  • Project Year

    2008
  • Photographs

From the architect. The building is located in an area of difficult geological, topographical and accessibility conditions. The choice of this location, near the city park, the outdoor swimming pools, the sports hall and schools, aims to create a center of educational activities capable of producing a momentum for the consolidation and upgrading of the urban environment of this part of the city. For the viability of the terrain, it was necessary to design a new route that by continuing the existing fabric, will fix part of the urban expansion around the existing core.

Site Plan
Site Plan

The first sketches, as opposed to a distortion of the slopes by the existing construction, pointed to the need to create a building integrated, simple, monolithic, 'snapped' to the slope and totally oriented to the landscape.

© Xavier Antunes
© Xavier Antunes

Developing the project on this concept, the design showed two possible "compositions" - the axis of access and entry to the building that, dipping trough the ramp or the stairs, still offers a perspective of a rural landscape; and the axis of the valley, parallel to the slope that opens on a vast landscape, seen through the building from the access square and trough the pool’s main building.

© Xavier Antunes
© Xavier Antunes

Text provided by Topos Atelier de Arquitectur

© Xavier Antunes
© Xavier Antunes
Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address. Cite: "Tabuaço Municipal Pools / Topos Atelier de Arquitectura" 30 Nov 2011. ArchDaily. Accessed . <http://www.archdaily.com/186079/tabuaco-municipal-pools-topos-atelier-de-arquitectura/>
© Xavier Antunes

Tabuaço泳池 / Topos Atelier de Arquitectura