Baixa Bar / José Carlos Cruz

© FG+SG – , Sergio Guerra

Architects: José Carlos Cruz
Location: , Portugal
Project Year: 2010
Project Area: 120 sqm
Photographs: FG+SG – Fernando Guerra, Sergio Guerra

For years, Porto Downtown was a day-time zone. This was the civic center and buildings were occupied by offices and comercial stores. The gentrification phenomenon made people move to cheaper zones, leaving housing buildings empty and a desert atmosphere at night.

Plan

With the advent of new rehabilitation politics and a series of incentives, new kinds of businesses were created and in two years turned the whole civic-center into the bohemian-center. BAIXA stands for “Downtown” and its inserted in a context where buildings have a Paris beaux-arts style.

© FG+SG – Fernando Guerra, Sergio Guerra

The idea for the Project was set on that Parisian ambience as a starting point. The space was divided in two rooms with the facilities between them. One is designed to relax and have a drink, while the other one is to dance.

Section

The first room, next to the entrance, works as an extension of the exterior environment. Decorated with plaster frames on the walls and rosettes on the ceiling, the Deco Style is abruptly interrupted by a sculpted tunnel that links to the other room.

© FG+SG – Fernando Guerra, Sergio Guerra

With a whole different environment, the second room is where the dance floor is located and was inspired by a Sol Lewitt installation. The mirror ceiling gives it the “Disco look” that was intended.

© FG+SG – Fernando Guerra, Sergio Guerra

Text provided by José Carlos Cruz

View this project in Google Maps

* Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address.
Cite: "Baixa Bar / José Carlos Cruz" 20 Nov 2011. ArchDaily. Accessed 16 Apr 2014. <http://www.archdaily.com/?p=184321>

1 comment

  1. Thumb up Thumb down 0

    Wow! This is a beautiful yet swanky project! :) I love the Beaux-Arts inspired interiors and the tunnel that connects the two spaces is ingenious – it makes you want to travel through it to experience the patterns and textures to the next space. I’d love to visit one day!

Share your thoughts