We’ve built you a better ArchDaily. Learn more and let us know what you think. Send us your feedback »

House S / Roger Christ

  • Architects: Roger Christ
  • Location: Wiesbaden, Germany
  • Assistants: Ronni Neuber, Julia Url
  • Structural Engineering: Schmitt + Thielmann und Partner
  • Area: 452.0 sqm
  • Project Year: 2011
  • Photographs: Thomas Herrmann

© Thomas Herrmann © Thomas Herrmann © Thomas Herrmann © Thomas Herrmann

From the architect. This specific construction assignment is a central topic of today's urban development: the roof area as building site which can be covered with independent buildings – urban compression by utilization of roof areas as valuable building land.

Diagram
Diagram

Thereby the architect is always confronted with the question of how to handle with the existing building in a contemporary sense. In the case of House S a 60´s bungalow, built by interior architect Wilfried Hilger for himself and his family.

© Thomas Herrmann
© Thomas Herrmann

Due to space limitations the new owners, a family of four, decided to heightening the existing bungalow and furthermore to renovate the basic structure. To keep the bungalow’s typical character three single boxes were placed on a cantilevered flat roof, which are connected only by a glass corridor.

Floor Plan
Floor Plan

The new structure creates zones with different qualities: in the south-west a meadow with a small apple tree, in the north a stone paved courtyard with a pine tree and in the east a roof terrace with a magnolia. In one of the new boxes the master bedroom, dressing room and bath room is located. The two other boxes function as personal living room and home office for the landlords.

© Thomas Herrmann
© Thomas Herrmann

In the first floor nearly all walls and installations were removed, so that a large living room could be created. An open kitchen was placed in the midst of that living area. This floor additionally includes the children’s rooms with dressing room and bathroom.

© Thomas Herrmann
© Thomas Herrmann

In the ground floor a guest room and an additional apartment is located. By the usage of triple glazed windows and highly effective insulation an energetically optimized building could be realized.

© Thomas Herrmann
© Thomas Herrmann


Cite:"House S / Roger Christ" 20 Nov 2011. ArchDaily. Accessed . <http://www.archdaily.com/183828/house-s-roger-christ/>