We’ve built you a better ArchDaily. Learn more and let us know what you think. Send us your feedback »

Floresta Apartment Complex / Somatic Collaborative

Courtesy of Somatic Collaborative
Courtesy of Somatic Collaborative

The Floresta apartment complex, designed by Somatic Collaborative, is a 16 unit residential complex that occupies a residual site on the northeastern edge of the city of Quito, Ecuador, overlooking the Guapulo valley. More images and project description after the break.

Conceived as an “L” shape in plan, the building is sighted on the two edges adjacent to the streets capitalizing on the stronger soil within the site and defining a clear urban edge. The ground level is defined by a courtyard containing a swimming pool that cantilevers towards the abyss, and encloses a sunken garden that brings light to the underground parking.

Courtesy of Somatic Collaborative
Courtesy of Somatic Collaborative

The units, varying in size from 160m2 to 240m2 are organized as thin linear strips punctuated by generous terraces that separate the bedrooms from the living and dinning areas. Architects: Somatic Collaborative Location: Quito, Ecuador Design Team: Felipe Correa, Anthony Acciavatti, Andrew Mcgee Number of Units: 16 Project Date: October 2011

site plan
site plan
Cite:Alison Furuto. "Floresta Apartment Complex / Somatic Collaborative" 12 Nov 2011. ArchDaily. Accesed . <http://www.archdaily.com/183232/floresta-apartment-complex-somatic-collaborative/>