Cantina Mexicana Restaurant / Taller Tiliche

© LGM Studio - Luis Gallardo

Architects: Taller Tiliche
Location: ,
Project Team: Alberto Bustamante, Rodrigo Escandón, Manuel Bueno, Jerónimo Jiménez, Guillermo González, Jessica Sherwell
Project Year: 2011
Photographs: LGM Studio – Luis Gallardo

This Mexican food restaurant designed by young architects firm Taller Tiliche, unveils some structural elements form the building, they projected this space with a polished concrete floor but purposefully they left the ceiling unfinished. Sanded wooden tables and stools furnish the restaurant and slatted panels screen the doors and windows.

Sketch

The shelves located between the walls of the restaurant are filled with bottles and mexican tradicional products, while a kitchen is located in a room next door. The project combines the retail space with space to eat, generating a combination between the displays, production areas, and consumption, also the bars of attention and shelves create enclosed spaces, organize the flows and create different environments for customers.

© LGM Studio - Luis Gallardo

The result is such a shop, what you see is what you get, and you can buy to take away or eat there. The space was designed with very basic materials. The floor was made of polished concrete and it has a direct relationship with the outside, getting pedestrians invited to the site, there are no divisions between public-private conditions of space.

© LGM Studio - Luis Gallardo

All existing walls were made with a first basement made of concrete tiles from 0.0 to 1.2 meter, then was generated a second basement of white walls, ending with the existing roof as enclosure. It was important to use materials in their natural conditions (concrete, wood, galvanized sheet, etc..), in order to get low-cost, low maintenance and to show their construction process.

© LGM Studio - Luis Gallardo
Floor Plan

For doors and windows designed a system of fixed and folding shutters of wood that can interact with the outside weather conditions and to adapt the space. This same solution was replicated at all doors and windows to filter light inside the room.

© LGM Studio - Luis Gallardo

Text provided by Taller Tiliche

View this project in Google Maps

* Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address.
Cite: "Cantina Mexicana Restaurant / Taller Tiliche" 10 Nov 2011. ArchDaily. Accessed 22 Dec 2014. <http://www.archdaily.com/?p=182776>
  • http://www.ruizsolar.cl matias ruiz

    Muy bonito el equilibrio entre materialidades.

  • Pingback: RESTAURANTE / CANTINA DE COMIDA MEXICANA | Tiliche

  • Thomas AZ

    The interior is lacking a bit. Should have done something elegant to hide that hideous concrete work ceiling. A wood dialogue communicating with the facade work could have played out beautifully and bring the inside space to life.

    Thomas AZ

  • Pingback: APROPIACIÓN DEL ESPACIO