Centre d’Examen du Permis / a+ Samuel Delmas

© Julien Lanoo

Architects: a+ Samuel Delmas
Location: , France
Client: Ministère de l’écologie
Project Year: 2011
Photographs: Julien Lanoo

Plan

Site, Brief and Project

The project takes place along the nearest boulevard. It is used as an acces filter for the tracks, thanks to its openwork envelope. The fence on the boulevard uses the facade system and improves its presence along the way, while developing a kinetic effect when driving by the building.

© Julien Lanoo

The building skin is constituted of vertical elements that are made with strips of timber or metalic slats, regularly spaced according to their function. The envelope was made to solve all the constraints based on the brief and the site: solar protection, modularity of the building, prefabrication, anti-intervention, anti-vandal, environmental approach, and more.

© Julien Lanoo

Building & Sustainable Development

Simple and rigorous volumes allow for the optimization of the way of building, and the rationalization of the structure, the envelope and the networks. The implementation of windbreak hedges is composed of local species with persistent foliage. Key interests in the design approach were preservation of the existing vegetation and the development of a biodiversity in relation with the site (humid environment). The drainage ditches filters the water of pollution thanks to a natural system using plants.

Section

Text provided by

View this project in Google Maps

* Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address.
Cite: "Centre d’Examen du Permis / a+ Samuel Delmas" 09 Nov 2011. ArchDaily. Accessed 25 Oct 2014. <http://www.archdaily.com/?p=182269>